Vytíženost pražských hotelů se v současnosti pohybuje mezi 90 až 95 procenty. Volné ubytovací kapacity na Silvestra v Praze jsou tedy ještě k sehnání, rychle však ubývají. Vyplývá to z informací Asociace hotelů a restaurací.

Doba pobytu na území metropole se liší podle vzdálenosti, ze které návštěvník do hlavního města přijíždí. „Když někdo přijede jenom z Německa, tak si dovedu představit, že druhého nebo třetího odjíždí zpátky. Když přijedou z Ameriky, tak zde nejspíš stráví víc času,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Z hlediska národnostního složení se situace v Praze oproti zbytku roku nijak dramaticky neliší. Nový rok tak u nás vítají hlavně Němci, Nizozemci, Britové a Američané. Rusové podle Stárka dorazí až po Silvestru, protože začátkem ledna slaví své Vánoce.

Speciální menu

Poslední den v roce bude spousta lidí trávit v pražských restauračních zařízeních. Na mnoha místech bude nutné počítat s odpovídajícími finančními výdaji. Zejména dražší restaurace chystají speciální silvestrovská menu.

Na území metropole lze nalézt také podniky, které otevřou hlavně kvůli svým štamgastům. Jedním z nich je také hospoda U starý svině v Michli. „Přijde pár známých, kamarádů, dát si pár piv a rozloučit se se starým rokem,“ řekl majitel restaurace Jaroslav Zahradník. Přijít takzvaně „na jedno“ prý ale může kdokoliv.

V Praze lze kromě mnohých míst se speciálním programem pro hosty narazit také na podniky, které nebudou 31. prosince měnit vůbec nic. Některé restaurace proto dle běžné provozní doby zavřou přesně o půlnoci s příchodem roku 2017.