Na začátku roku 2016 došlo k zákonné úpravě, na jejímž základě musejí mít strážníci městské policie maturitu. Zhruba stovka jich v Praze tehdy podmínku nesplnila, asi 80 strážníků kvůli tomu už svou práci opustilo. Nyní se zdá, že bude muset odejít dalších 15 z nich.

V řadách Městské policie v Praze nejprve zůstali všichni, kteří prokázali, že stále studují. „Šest doložilo doklad o požadovaném vzdělání, tito strážníci byli zařazeni na původní pracovní místa,“ řekl webu mluvčí pražských strážníků Jan Čihák.

Podle Čiháka uvedení policisté bez maturity během celého roku svou práci nevykonávali a vybírali si placené volno. Oproti strážníkům, kteří kvůli nedostatečnému vzdělání svou práci opustili už začátkem roku, tak prý neměli žádné další výhody.

Jiný pohled na situaci mají odbory. Těm zejména vadí, že propuštění policisté nedostali příležitost obsadit jinou pracovní pozici, která maturitu nevyžaduje. „Jsem přesvědčen, že hlavní město Praha má volná pracovní místa, na která neúspěšně shání lidi,“ uvedl pro idnes.cz předseda Svobodných odborů samosprávy Richard Krbek.

Kvůli rozdílnému pohledu na věc v současnosti probíhají soudy. Městská policie v Praze má v současnosti více než 2000 strážníků, za poslední roky utratila přes 7 milionů korun na náborovou kampaň.