V obci Pecka na Královéhradecku skončil v neděli kolem třetí hodiny odpoledne odborný zásah, během kterého specialisté pokáceli a připravili na cestu smrk ztepilý.

Výsledkem je 22 metrů vysoký strom, který v Praze na Staroměstském náměstí odborníci zapustí dva metry do země. Přepočítáním letokruhů místní lidé zjistili, že strom je přesně 68 let starý.

Po připevňování a přípravě na transport tahač se stromem vyjel z místa kácení. Přesně v 15:22 smrk opustil hranice své domovské vesnice. Při vyjížděcích manévrech narazil nadměrný náklad na několik kritických míst, vše se ale podařilo bezpečně zvládnout. Místní lidé si opouštějící vánoční strom pro Prahu nadšeně fotili, lemovali silnici a mávali na cestu. 

Vesnice Pecka v Podkrkonoší se loučí s vánočním stromem pro Prahu.
Autor: David Malík

Cestu vánočního stromu do Prahy sledovala od rána redakce Blesk.cz. „Kácení stromu pro Prahu nadšeně celý den pozorovali místní lidé s dětmi,“ prozradila reportérka Martina Neckářová.

Příběh rodiny Wolfových

Vánoční strom, který ještě během neděle dorazí do Prahy, má za sebou pozoruhodný příběh. Zdejší hájovna totiž patří rodině Wolfově. Pan Wolf bohužel letos zemřel, ale jeho manželka splnila jeho přání darovat smrk ztepilý Praze na vánoční trhy.

„Manžel se tu narodil a prožil tu celý život. Strom byl vysazený jeho otcem, když byly manželovi dva nebo tři roky. Lesy byly jeho láska. Loni, když už byl nemocný, mě požádal, abych strom vyfotila a poslala do soutěže. Na jeho památku jsme darovali smrk Praze,“ říká Alena Wolfová. Se svou početnou rodinou se chystá hned příští víkend na Staroměstském náměstí strom navštívit.

Podívejte se na rozhovor s Alenou Wolfovou:

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom z Pecky věnovala Praze rodina Wolfova. David Malík

Na místě, kde zůstal po pokáceném smrku pařez, vznikne pomník na památku zesnulého Františka Wolfa. Místo bude sloužit také jako vzpomínka na darovaný strom, žádný další se zde už podle Wolfové vysazovat nebude.

Tradici rodiny Wolfovy v Pecce na Královéhradecku potvrzují také místní pamětníci Jiří Ulver (72), Jaroslav Hataš (72) a Ladislav Tauchman (74). Všichni pracovali v místních lesích, pan Ulver ještě dodnes pracuje jako lesní hospodář.

Místní starousedlíci s dětmi u kácení stromu pro Prahu.
Autor: David Malík

„Známe se ještě ze školy z Trutnova. Dělali jsme spolu 30 roků u lesů. Znali jsme také pana Wolfa, jeho tátu i dědu, který neměl nohu. Vždycky sedával tady v altánu,“ zavzpomínal Jiří Ulver. Místní starousedlíci se na místo přišli podívat také s vnoučaty Radkem (12) a Davídkem (5).

Dalším střípkem do velkého příběhu vánočního stromu pro Prahu je také návštěva paní Vyhnálkové, za svobodna Wolfové. Ta si domů odnesla kůru z pokáceného smrku ztepilého, protože si u něj ještě jako malá holčička hrála.

Paní Vyhnálková si u pokáceného stromu hrála jako malá. Bere si kůru na památku.
Autor: David Malík

Samotné kácení organizátoři nepodcenili a pražský vánoční symbol svěřili do rukou osobě nejpovolanější. Zásahu se totiž ujal český šampion v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. K řezání si připravil hned tři pily, přitom ta největší se u nás prakticky nepoužívá. Měla řezací lištu dlouhou jeden metr a pracují s ní zejména dřevorubci v jihoamerických deštných pralesích.

Přeprava stromu do Prahy probíhala stylově. Z Královéhradecka do metropole se smrk vezl na americkém tahači. Souprava bez nákladu váží 32 tun, měří 29 metrů a široká je bezmála pět metrů.

Místní lidé smutek kvůli pokácení stromu nepociťují, naopak jsou hrdí, že právě strom z Pecky bude krášlit vánoční trhy v centru Prahy. „Je to nádhera, když jde odsud strom na Staroměstské náměstí v Praze. Určitě se přijedeme podívat, uděláme si výlet,“ říká místní obyvatelka Jaroslava Herbrychová (62).

„Ten strom na to je, vždyť už je zralý. Ještě je to navíc spojené s Harantem,“ dodává Jarka Herbrych (65). Naráží tím na skutečnost, že nejvýznamnějším pánem hradu Pecka byl Kryštof Harant, jeden ze 27 českých pánů, kteří byli na Staroměstském náměstí roku 1621 popraveni. „Je to pro nás jakési zadostiučinení,“ uvedla starostka Pecky Hana Štěrbová.

Průběh kácení vánočního stromu pro Prahu.
Autor: David Malík

Události v obci Pecka na Královéhradecku přihlížela také spousta dětí. Společně s rodiči redakci Blesk.cz na místě prozradili, že si určitě nenechají slavnostní rozsvěcení stromu na Staroměstském náměstí v Praze ujít.

Transport stromu do metropole trval celý den, zhruba v 18.15 hodin skončila cesta vánočního stromku v Horních Počernicích. Odtud bude na Staroměstské náměstí směřovat až v noci na úterý 22. listopadu. Cestu tradičního pražského symbolu Vánoc do hlavního města pro vás sledujeme.

Podívejte se, jak cesta vánočního stromu do Prahy probíhá:

Fotogalerie
60 fotografií