Odchov v lidské péči není úplně běžný, proto má pražská zoo velký důvod k oslavě, že se právě zde ptáčata vylíhla. „V zoologických zahradách na území Česka a Slovenska se jedná dokonce o historicky první úspěšné vylíhnutí mláďat tohoto ohroženého druhu,“ uvedla Hana Matoušů, tisková mluvčí Zoo Praha v tiskové zprávě.

Samice o mláďata starostlivě pečuje, shání jim potravu a zahřívá je.
Samice o mláďata starostlivě pečuje, shání jim potravu a zahřívá je.
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha
Ptačí mláďata už uvidíte ve venkovní voliéře, kam s nimi matka vyšla hned druhý den po jejich vylíhnutí. Rodiče malých opeřenců pochází z chovu bažantnice v německém Erfurtu, kde se oba hokové vylíhli v roce 2010. Do Zoo Praha pak přišli z plzeňské zoo v roce 2012.

Samice se o mladé pečlivě stará

Ačkoli samice snáší vajíčka již delší dobu, dosud o ně bohužel nejevila zájem, a dokonce je i rozbíjela. O mláďata, která se v neděli vylíhla, naopak starostlivě pečuje. Pečlivě jim hledá potravu, kterou jim poté podává přímo do malých zobáčků. Stará se také o pohodlí, a především teplo ptáčat, obě totiž důkladně zahřívá.

Co je hoko přilbový zač?

Hoko přilbový se ve volné přírodě vyskytuje převážně v hustých mlžných lesech na území Jižní Ameriky. Živí se plody, semeny, pupeny a mladými listy. Potravu sbírá v párech nebo menších rodinných skupinách na zemi, při ohrožení se stáhne na strom, kde také nocuje.

Své jméno dostal od zvláštní modravě šedé přilby před očima. Obě pohlaví mají obvykle černé tělo, ale vzácně lze narazit i na samičky rezavé s černým pruhováním. Samice hoka přilbového snáší obvykle dvě vejce a jejich inkubace trvá 30 - 34 dní.

Podívejte se, jak ohrožení opeřenci vypadají:

Fotogalerie
3 fotografie