Představení, při kterém si aktivisté vypalují do těla číslo 269, není ve světě novinkou. „269 je celosvětová kampaň, kterou začali 2. října 2012 tři mladí aktivisté v Izraeli. Ti se nechali veřejně označkovat rozpáleným železem, které se v některých částech světa běžně používá pro značení dobytka,“ vysvětlují aktivisté.

Česká republika veřejné vypalování symbolu do těla zažila teprve potřetí. „V České republice se vypalování konalo dvakrát. V roce 2013 v Praze a loni v Brně,“ zavzpomínal organizátor Jakub Kucharič, který se nechal ocejchovat před měsícem.

Nikdo z nás nechce být jen číslem“

Cílem akce bylo ukázat lidem kruté zacházení se zvířaty, která se nemohou bránit. „Označení jakéhokoliv tvora na pouhou číslici znamená ponížení jeho života na spotřební zboží. Nikdo z nás nechce být jen číslem,“ apeloval aktivista.

Někteří kolemjdoucí jen nevěřícně zírali. „Tohle absolutně nechápu. Nemůžu se na to dívat, odešla po chvíli turistka Dany, která se na scénku vydržela dívat jen pár minut. 

Aktivisté tak dávali najevo solidaritu s němými tvářemi. „Chceme ukázat lidem, že to, co denně přehlížíme, se dělo i na lidech… V době, kdy černí sloužili bílým, ženy neměly právo volit a židé ztratili nárok na život jako takový,“ vysvětloval paralelu Jakub.

Fotogalerie
16 fotografií