Vlajka Islámského státu, střelba z maket samopalů, proslovy o islámu. O akci party kolem Martina Konvičky v převlecích za teroristy a následné panice na Staroměstském náměstí psaly i zahraniční noviny. A odezva na sebe nenechala dlouho čekat.

„Začali volat zákazníci z Ameriky. Že v New York Times vyšel článek »Falešný útok Islámského státu v Praze «, jenže si už nepřečetli slovo »falešný« a hromadně se odhlašují nejen mně, ale i kolegům,“ stěžoval si hoteliér z nedaleké židovské čtvrti Aaron Günsberger.

Konvička svou akci pochválil. „Domnívám se, že to proběhlo výborně. Cílem happeningu má být šokovat,“ uvedl. Vyvoláním paniky však neposloužil českému státu, za nějž údajně bojuje.

„Nedávno jsme byli vyhlášeni šestou nejbezpečnější zemí a lidé se podle toho rozhodli k nám přijet. Jenže turisté teď neví, kdo je Konvička, nechápou jeho recesi a může dojít k záměně mezi divadlem a realitou. To může mít špatné následky pro turismus,“ řekl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Pochybil magistrát?

Akci měl Konvička řádně ohlášenou, objednal dokonce kvůli ní velblouda, bojový vůz Hummer a měl makety zbraní, z nichž se ozývala reálná střelba.

„Že půjde o divadelní představení s příjezdem herců vojáků, úředníkům nebylo oznámeno, stejně jako i další podrobnosti,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Jenže v oznámení na magistrát byla celá akce popsána přesně tak, jak posléze proběhla.

Fotogalerie
16 fotografií