Prvním vystupujícím byly dvě éterické bytosti ze Spojených států amerických. Jednalo se o sestru „Vicious“ a sestru „Roma“, tedy dva muže, kteří se převlékají za ženy a prakticky převzaly zcela novou životní identitu.

Jejich hnutí nese název „Sisters of perpetual Indulgence“, tedy „Sestry trvalé shovívavosti“. Vzniklo v 70. letech minulého století a v průběhu následujících dekád získalo své následovníky po celém světě. Poznávacím znamením těchto lidí je výrazné líčení v obličeji a velice extravagantní způsob oblékání.

Sestry Vicious a Roma: Éterické zahájení celého večera.
Autor: Daniel Vitouš

Nejen v Americe pořádají sestry nespočet společenských akcí, jako jsou módní přehlídky, sportovní akce nebo osvěta kolem problematiky HIV a AIDS. Cílem hnutí je šokovat a po získání pozornosti hlavně upozorňovat na důležitá témata ze světa LGBT – tedy světa lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů.

„Při vzniku se nám podařilo šokovat lidi v San Franciscu, což tedy není vůbec snadné. Vždyť lidé tam zažili masivní hnutí hippies a spoustu dalších sociálních fenoménů,“ prozradila zakládající členka, sestra „Vicious“.

Ukázka z prezentace sester: Další města a jejich kostýmy.
Autor: Daniel Vitouš

Sesterstvo se dokonce dostalo do souboje s Facebookem. Sociální síť totiž začala ve velkém potlačovat uživatele, kteří na ní nevystupují pod svým pravým jménem. Ve světě transsexuality je ovšem prezentace pod svým alternativním jménem velice běžná, a tak sestry začaly s Facebookem vyjednávat – a nakonec úspěšně.

„Coming out“ v arabském světě je složitý

Hlavní hvězdou celého večera byl Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce. Ve svých 32 letech může prohlásit, že našel odvahu přiznat se jako první veřejná osoba v arabském světě k tomu, že je gay. Jeho takzvaný „coming out“ ovšem nezůstal bez následků.

Omar Sharif junior a jeho emotivní přednáška.
Autor: Daniel Vitouš

„Bylo to velice složité rozhodnutí, které ve mně zrálo několik let. Nejprve jsem se proklínal za to, že jsem prohlášení rozeslal, protože mi přicházelo obrovské množství nenávistných zpráv o tom, že už nikdy nesmím vkročit do Egypta. Od mého veřejného přiznání jsem v zemi skutečně nebyl. Nemohl jsem ani na pohřeb prarodičům,“ řekl Omar Sharif junior a jen stěží se na pódiu bránil pláči.

Po této zkušenosti si nějakou dobu říkal, že se nikdy neměl veřejně ke své sexuální orientaci přiznávat. Dokonce i skrytí gayové v Egyptě, kteří se na veřejnosti jako homosexuálové neprezentují, psali Sharifovi, aby se stáhl, že země není na takový šok připravená. „Jsem jediným mediálně známým gayem, který se dosud v Egyptě veřejně přihlásil ke své orientaci,“ prohlásil Omar Sharif junior.

Omar Sharif junior a jeho emotivní přednáška.
Autor: Daniel Vitouš

Dnes už svého rozhodnutí nelituje. Naopak – přijal dokonce pozvání k interview pro arabskou televizi, kde otevřeně o svém osudu promlouval. „Najednou mi začalo krom nenávistných zpráv chodit mnohem víc těch pozitivních. Zjistil jsem, že mohu svými činy ostatním lidem pomáhat,“ přiznal úlevu Sharif.

Gay v Číně, transsexuál v církvi a svérázná lesbička

Také další hosté přednášky Prague Voices s sebou přinesli mnoho zajímavých životních příběhů, které mohou inspirovat. Jedinou českou zástupkyní vystupujících byla Hana Kulhánková, filmová odbornice a spolupořadatel mnohých společenských akcí.

Hana Kulhánková a její přednáška v rámci Prague Voices.
Autor: Daniel Vitouš

Mezi její největší úspěchy se řadí festival dokumentárních filmů Jeden svět nebo hudební festival Mezi ploty. Účastníkům přednášky v Praze vyprávěla, jak se veřejně přiznala k tomu, že je lesbička.

„Moji rodiče pocházejí z vesnice, oba jsou velmi milující, žijí spolu 40 let a vůbec se nehádají. Jednou byli se mnou na festivalu a já stála na pódiu a začala jsem děkovat svojí přítelkyni. A tak se to moji rodiče dozvěděli. Nasedli do auta a odjeli,“ popsala své životní faux-pas Kulhánková.

Dnes už je však prý naštěstí vše v pořádku a rodiče se smířili s tím, jak se věci mají. Hana Kulhánková se ještě rozpovídala o složitosti rodičovství v homosexuálním partnerství. „S přítelkyní máme dítě, ale naše zákony bohužel jako rodiče uznávají pouze matku-rodičku. Já tedy pro naše dítě oficiálně nejsem v současnosti nic. Věřím ale, že se to změní,“ vypráví Kulhánková.

Dalšími přednášejícími v rámci Prague Voices byli Číňan Jacob Huang a Američan Shannon Kearns. Jacob popisoval velké potíže s tím, jaké je to být gayem v čínské společnosti. Tamní oficiality totiž odlišnou sexuální orientaci vůbec neuznávají. LGBT komunita se ke své orientaci nemůže otevřeně hlásit, natož pořádat festivaly a podobné veřejné akce.

Jacob Huang přednášel o tom, jaké je to být gayem v Číně.
Autor: Daniel Vitouš

Podle Jacoba je důležité, aby se mladí Číňané nebáli o své orientaci otevřeně mluvit. Jedině tak může v asijském světě dojít ke změně ve vnímání této komunity.

Emotivní řečí celou přednášku zakončil Shannon Kearns. Je to muž, který se narodil jako žena. Vyprávěl svůj příběh o tom, jak nedokázal žít ve svém těle, jak se obával toho, že svým činem zradí Boha. Cítil se ukřivděn. Ptal se, jak je možné, že Bůh miluje všechny stejně, když se necítí být milován?

Shannon Kearns - první kněz transsexuál v USA.
Autor: Daniel Vitouš

Bylo pro něj velice těžké se pro složitou přeměnu ze ženy na muže odhodlat, ale nakonec celý zákrok podstoupil a označuje to za nejlepší rozhodnutí svého života. Svým projevem vyzval všechny účastníky k tomu, aby nezůstávali tiše sedět a začali také nahlas vyprávět svůj příběh.

Fotogalerii z Prague Voices si prohlédněte zde:

Fotogalerie
24 fotografií