Koně se nacházejí ve čtyřech stájích rozmístěných po Praze. Jedna z nich stojí i v Praze 11. Tamní jízdní skupina se o zvířata stará a zároveň s nimi dvakrát denně vyráží do terénu. A to hlavně do míst, která jsou méně přístupná – lesoparků či chatových oblastí.

„Musíme zajišťovat i veřejný pořádek v lese. A jelikož existují lidé, kteří si tam rozdělají ohýnek, strážník musí být schopný s koněm k ohni přijít a situaci řešit. Nevycvičený kůň by se ani nepřiblížil,“ popsala v pořadu Selfie z Prahy Blanka Thímová, která je strážníkem jízdní skupiny v Praze 11 a koně cvičí.

Ta zároveň vedle nich hází petardy, mává jim před očima vlajkou nebo bubnuje. Dokonce je celé překryje plachtou. „Díky tomu se koně nebojí prádla, které vlaje na balkonech. A kdyby například z opravované budovy odletěla plachta a spadla na zvíře, nerozhodí ho to,“ dodala.

Na to, jak probíhá tvrdý výcvik koní, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Dozvíte se také, proč některé eskalátory v metru jezdí rychle a jiné pomalu:

Video
Video se připravuje ...

Razantní proměna míst z filmu Jak utopit dr. Mráčka! A koně v Praze musí chodit ohněm. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček