Brigádníci nebudou mít v letošním roce o práci nouzi. Firmám chybí zaměstnanci, a proto o ně budou mít velký zájem. Brigádníci díky tomu mohou dosáhnout na lepší pozice i odměny. „Firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců. Z dat, která máme k dispozici, jasně vyplývá, že nabídka práce jednoznačně převyšuje poptávku,“ říká výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá.

 

Proti loňskému roku tak podle Černé porostou odměny i za sezonní práce, a to až o deset procent. Nejlépe na tom budou pracovníci v Praze. „Zatímco v regionech si vydělají číšníci a servírky minimálně 60 Kč za hodinu, v Praze si přijdou až na dvojnásobek. Navíc si polepší i o spropitné. V oboru stavebnictví se hodinová odměna pohybuje u stavebních dělníků v regionech okolo 80 korun. Zedníci si vydělají i 110 Kč za hodinu. Opět platí, že v Praze si přijdou na lepší odměnu,“ upozornila Černá.

 

 

Peníze navíc nebo zkušenosti

 

Někteří studenti budou do Prahy cestovat dlouhé hodiny jen kvůli možnosti vyššího peněžního ohodnocení nebo praxi. „Budu sem do Prahy chodit na praxi přes léto, jelikož je to pro mě větší zkušenost,“ říká Blesku studentka medicíny z Hradce, Andrea (22). A další se k ní jen připojují. Ovšem mají různé důvody k brigádě v Praze.

 

„Budu pracovat ve Státní opeře na baru, za zhruba osm tisíc za měsíc. Hlavně proto, jelikož se člověk může dostat do zákulisí,“ říká Blesku Lucka (18). Někteří se však ke svým brigádám vracejí rok co rok. „Budu pracovat v obchodě s oblečením na Hlavním nádraží, je to pro mě dostatečný výdělek, abych si vydělala na byt, protože z toho pak můžu žít dalších několik měsíců,“ prozradila Blesku Pavlína (22).

 

 

Gastronomie a číšníci jistotou

 

Pro různé studenty je výhodou hlavně gastronomie, tedy práce v restauraci nebo jako číšník. „Plánuji hodně pracovat, jelikož si chci ušetřit nějaké peníze navíc, je to jediné, co mě baví a podle mě mi to i jde.“ říká Blesku David (23) a připojuje se k němu vtipně i kamarádka Karolína (26). „Dělám už delší dobu v gastronomii, studuji sice žurnalistiku a nová média na Karlovce, ale číšnicí budu, protože je to nejsnazší obor, kde najít práci. Hlavně proto, že nemám na vízum do zahraničí,“ odpovídá redaktorovi Blesku.

 

V Praze si brigádníci na různých pozicích vydělají nejčastěji 100 až 120 Kč za hodinu, ve Zlíně a Ostravě 70 až 100 Kč, v Hradci Králové je nejčastější nabízenou mzdou 90 Kč, v Českých Budějovicích pak 80 Kč za hodinu. Praha je tak pro mnohé z nich jedinou volbou, kde si vydělat více peněz za stejnou práci.