Cílem akce je občany varovat před rakovinou kůže v důsledku častého slunění

Akce Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má Pražany upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a klást důraz na nezbytnou prevenci. V Praze začala kampaň v pondělí 2. května na Václavském náměstí, kam byl pro letošní ročník stan umístěn. Fronta zájemců o vyšetření mateřských znamének se tvořila od brzkých ranních hodin. „Jsem ráda, že tady jsem, a tu dlouhou frontu si vystojím. Sice bych mohla jít nechat se vyšetřit do nemocnice, ale tam se nikomu nechce. Přeci jen stan v centru Prahy je příjemnějším prostředím,” řekla bankovní úřednice Věra (40). Vyšetřit ve stanu na Václavském náměstí se můžete nechat i během úterý mezi 10. až 18.  hodinou.

„Letošní vyšetřovací a preventivní akce míří na osoby se světlou pletí. Takoví jedinci tvoří 15 procent české populace. Jejich kůže je náchylnější ke spálení a později pigmentuje. Tyto osoby jsou tak ohroženy kožními nádory statisticky více,” říká přední dermatovenerolog Petr Arenberger. V Praze ve Stanu proti melanomu zdarma v šesti ordinacích vyšetřují lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ti k vyšetření používají i speciální UV kameru, která dokáže lépe rozlišit změny na kůži ze sluníčka, které jsou běžným okem téměř neviditelné. Pacientům, u kterých se vyskytne problém, lékaři zajistí a doporučí následnou péči a odborníka, na kterého se mohou obrátit.

Vyšetřit si mateřská znaménka nechala i reportérka Blesk.cz.
Autor: Zuzana Kábelová

Petr se nechal vyšetřit ve stanu loni. Diagnóza zněla tvrdě: rakovina kůže

V loňském roce vyšetření ve Stanu proti melanomu absolvoval i Petr, u kterého byl nález pozitivní a verdikt zněl jasně - rakovina kůže. „Nejenže jsem předtím neměl čas na návštěvu lékaře, ale měl jsem i velký strach nechat se ve stanu vyšetřit, a to i přesto, že jsem na sobě žádný problém nepozoroval,” říká sympatický Petr. Mateřských znamének měl Petr po těle vždycky hodně. „Problém, který lékař ve stanu našel, dokonce nebyl ani mateřské znaménko, ale taková nenápadná bradavice na rameni. Já ji nijak neřešil, protože vůbec ničemu nepřekážela,” říká Petr. Když přišla diagnóza rakovina kůže, byl to pro Petra obrovský šok a první jeho myšlenky směřovaly k tomu, kolik času mu ještě zbývá. Léčbu Petr snáší dobře a dokonce při ní může i bez problému pracovat. Na závěr všem co s návštěvou stanu váhají Petr vzkazuje: „Určitě tam běžte a nenechte vyšetření na poslední chvíli.”

Pan Petr se odhodlal jít k vyšetření minulý rok, nyní se úspěšně léčí.
Autor: Zuzana Kábelová

Za celou devítiletou historii akci Stan proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě navštívilo více jak 26 tisíc návštěvníků a podařilo se odhalit na 300 melanomů. Skoro 90 procent diagnostikovaných melanomů bylo zachyceno v ranném stádiu a tudíž s dobrou prognózou.