Téměř čtyři roky čekali obyvatelé Zbraslavi, než v jejich přístavu znovu zakotví loď. V sobotu dopoledne sem konečně přijel parník Vltava, který tu od ničivých povodní v roce 2012 nemohl přistát. A lidé mu připravili velkolepé uvítání. 

Po deváté hodině se tu sešly desítky lidí, mnozí z nich v typickém námořnickém oblečení a s trikolorou a rumem v ruce vítali posádku lodi i cestující. V jejich čele stála starostka městské části Zbraslav Zuzana Vejvodová.  

„Trvalo nám to sice dlouho, ale jsme rádi, že jsme znovu přístav otevřeli a podařilo se nám domluvit i První paroplavební společností, aby tu parník znovu kotvil při cestě na Slapy. Tady na Zbraslavi je to tradice, ale kvůli povodním v roce 2012 byla přerušena,“ říká Blesku Vejvodová. 

Slavnostní uvítání parníku po čtyřech letech čekání:

Video
Video se připravuje ...

Příjezd lodi Vltava ke zbraslavskému molu. Tadeáš Provazník

Rekonstrukce mola 

Prostor okolo přístaviště byl pro tuto příležitost nově upraven a mělo by zde v blízké budoucnosti vzniknout odpočinkové místo. „Určitě máme v plánu i pokračovat v rekonstrukci pobřeží, tady za námi můžete vidět první písek, chtěli bychom, aby tu byla taková »long beach«, ale spíše to tedy bude »short beach«,“ pokračuje s úsměvem Vejvodová. 

Kromě slavnostního přístavního mola se lidé těšili při slunečném dopoledni u řeky i z doprovodné hudební produkce a malého občerstvení, kde nechyběla ani slivovice nebo čaj s rumem.

Podívejte se na slavnostní uvítání pasažérů parníku i s křtem nového mola:

Video
Video se připravuje ...

Vítání lodi Vltava samotnými občany. Tadeáš Provazník

Tradice s novou tváří

Historický kolesový parník Vltava, který bude na tuto plavbu vypraven, byl spuštěn na vodu už v roce 1940 v pražských loděnicích. Několikrát byl rekonstruován, například v roce 1991 ho přestavěli na restaurační parník a v roce 2013 vyhlášen kulturní památkou. Parník je dlouhý 53 metrů, široký je pět metrů a vejde se na něj 200 pasažérů.

Jízdní řád parníku platí od 30. dubna do 31. května a bude jezdit na Slapy v sobotu vždy v 9:40 hodin z mola. O června řád rozšíří a kromě soboty bude až do začátku září loď nabírat cestující kromě soboty i v neděli vždy v 9:40 hodin. Zpět po Vltavě se bude vracet do Prahy ze Slap ve 14:30.

Fotogalerie
11 fotografií