Rybářská ulice v Podolí je oblíbenou destinací pro bezdomovce. Zdržují se ve vnitrobloku mezi činžovními domy. Nedaleko je i dětské hřiště. Obyvatelé na lidi bez domova často volají hlídku městské policie, která toho moc udělat nemůže. Bezdomovectví není totiž ani přestupkem, ani trestným činem. Pokud jsou bezdomovci natolik opilí, že křičí nebo se svlékají, mohou je strážníci pokutovat. Vymahatelnost pokut je u těchto lidí však nulová.

V pátek 22. dubna se v Rybářské ulici dokonce slunil bezdomovec se svlečenými kalhotami. Přivolaní strážníci postaršího pána dobře znají. Vyjíždějí k němu pravidelně. Strážník, který na Praze 4 slouží téměř dvacet let, tohoto bezdomovce dokonce zná jménem. Dle jeho slov patří k těm klidnějším, se kterými se dá mluvit. Hlídka bezdomovce vyzvala, aby se oblékl a z místa odešel.

Zmizelo sluníčko a bezdomovec se přioblékl.
Autor: Jan Jakubec

„Voláme na ně městskou policii. Postupně se odtud díky častým kontrolám městské policie začínají stahovat, ale stále tu jsou,“ prozradila pro Blesk.cz jedna z obyvatelek Rybářské ulice.

Bezdomovec může dostat zákaz pohybu v městské části

Strážníci jsou v boji proti bezdomovcům bezmocní. Protialkoholní záchytná stanice bezdomovce nechce přijímat, protože má omezený počet lůžek. Nemocnice bezdomovce nepřijme, pokud nejsou v ohrožení života. Jediné, co strážníci mohou udělat, je udělit jim čtyři pokuty. Tím se pak zabývá přestupková komise, která bezdomovci může udělit zákaz pohybu  v dané městské části na tři měsíce. 

Strážníci vyzvou bezdomovce, aby po sobě uklidil

Strážníci po bezdomovcích chtějí, aby po sobě na místě uklízeli nepořádek. Bezdomovce »exhibicionistu« mají natolik naučeného, že se po kontrole strážníků zeptal, jestli si má opět místo uklidit. Ač se u některých bezdomovců zdá, že jsou opilí, je to jejich běžná dávka, kterou potřebují k přežití. Dle informací strážníků většina bezdomovců nechce svou situaci řešit, žijí ze dne na den a neřeší, co bude zítra.