Zhruba před půl rokem se pražská koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD rozpadla, od té doby se strany neúspěšně domlouvají na nové koalici. Teď jí jsou zase o krok blíž. Na pátečním jednání došli k dohodě.

„Dnes jsme se domluvili na všech bodech, které byly předloženy Trojkoalicí,” řekl radní pro kulturu Petr Wolf (TOP 09). Trojkoalice minulý týden předložila ANO a ČSSD pět programových požadavků, zvýšení daně z nemovitosti, budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika, vytvoření mapy městské infrastruktury a určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Trojkoalice stáhla požadavek

Zástupci Trojkoalice nakonec stáhli svůj požadavek zvýšit daň z nemovitosti. Vadilo to zástupcům ANO. „Pro nás je to dobrý výsledek, dlouho jsme o tom debatovali a hledali jsme konsenzus. Já to hodnotím jako dobrý výsledek,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) jde v tuto chvíli o to najít způsob, jak by město dávalo peníze do fondu sociálního bydlení. „Bavili jsme se o tom, že se budou hledat peníze z vnitřních zdrojů magistrátu. Matěji Stropnickému nešlo o zvýšení daně, ale aby se nějak naplňoval fond, on chtěl jen zajistit udržitelné plnění fondu a aby bylo možné takové byty stavět kontinuálně. Teď jde jenom o to najít mechanismus, jak to vyřešit,“ řekla Plamínková.

Strany se zatím nedomluvily na obsazení magistrátních výborů. Spor strany vedou především o post předsedy výboru pro dopravu.

Konkretní jména radních nikdo neřekl

Konkrétní jména nových radních nechtěl nikdo z vyjednávačů říci. Minulý týden poslanec a vyjednávač Jaroslav Faltýnek (ANO) uvedl, že za ANO by měl v radě nově usednout zastupitel Karel Grabein Procházka. Podle informací ČTK by měla být zvolena za ČSSD zastupitelka a bývalá radní Irena Ropková a mluví se i o místostarostovi Prahy 1 Danielu Hodkovi. Trojkoalice navrhla předsedu SZ Matěje Stropnického (SZ), což ale odmítají ANO a ČSSD. V magistrátních kuloárech se proto mluví o tom, že za Trojkoalici by mohla v radě být Petra Kolínská (SZ).