Nahradit mladého politika, který měl v radě až do října na starosti územní plánování, má podle informací Blesk.cz buď Petra Kolínská, nebo Ondřej Mirovský. Přičemž větší favoritkou je Kolínská.

Ta kromě magistrátní zastupitelky vykonává i funkci zastupitelky Prahy 6. Do loňska byla také místostarostkou této městské části, v gesci měla dopravu, bezpečnost a památkovou péči. Je i součástí vedení pražských zelených.

Do doby, než orgány Strany zelených schválí další postup ve vyjednávání a veřejně jej oznámí, se ke spekulacím s mým jménem vyjadřovat nebudu,“ sdělila Blesk.cz Kolínská.

Sdílný zatím nebyl ani druhý kandidát Ondřej Mirovský. Uvedl jen, že vše sdělí zelení v úterý. Mirovský je kromě magistrátního zastupitele také šéfem pražských zelených a místostarostou Prahy 7.

Krnáčová: Jsme jako kapela Lucie

Že je koalice blízko vzniku, potvrdila Blesk.cz i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „S námi je to jako se skupinou Lucie. Členové se taky trochu rozešli, rozpadli a teď se zase dali dohromady. Takže vzhledem k tomu, že považuju politiku trošku za showbusiness, tak se to dá k tomu přirovnat,“ uvedla.

Navíc ANO i ČSSD jsou ochotní přistoupit i na pět podmínek, které si dali zelení, aby netrvali na nominaci Matěje Stropnického do rady. Takže vzniku koalice na jednání zastupitelstva, které se koná 28. dubna, by nemělo nic bránit.

Podmínky zelených znějí: Město koupí žižkovskou Kliniku, vznikne dokument ukazující na nedostatky infrastruktury směrem k územnímu plánování, vznikne pracovní skupina k přestavbě Nákladového nádraží Žižkov na kulturní centrum, založí se fond na financování sociálního bydlení a vzroste daň z nemovitosti.

Možný náhradník Stropnického, Ondřej Mirovský, si na den zkusil změnit zaměstnání. Podívejte se ve zpravodajské show Selfie z Prahy:
Video
Video se připravuje ...

Jak si Blok proti islámu vychutnal oběd v mešitě. A záhadná guma v metru: K čemu je? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček