Už začátkem dubna se do rukou místních ošetřovatelů dostala první mláďata kuny skalní, která ve stanici nejčastěji končí z důvodu zničených hnízd. Staví si je většinou pod střechami domů nebo na půdách.

„Nejčastěji v záchranné stanici na jaře končí mláďata kun, lišek, veverek a z ptáků se jedná nejvíce o mláďata kosů. Někdy se jedná i o kachňata, u kterých je to poněkud složitější. Kachny si staví hnízdo často daleko od vody, a když se jim vylíhnou kachňata, mají problém je přes frekventované silnice ve městě dostat k vodě. Pokud to zjistíme, chytáme kachny i s kachňaty a celou rodinku umísťujeme na vodu,“ řekla Blesk.cz Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice.

Mládě veverky obecné
Autor: Lesy Praha

Kromě mláďat kun skalních se aktuálně záchranáři starají i o tři liščí mláďata, několik malých kosů černých, mláďata holuba hřivnáče, ale i o roztomilé mládě veverky obecné. V současné době tak pečují o 32 mláďat savců a ptáků.

Ošetřovatelé pečují o mláďata do doby, než se osamostatní

O mláďata se ošetřovatelé starají do doby, než jsou samostatná. „Někdy to může trvat jen několik týdnů, ale někdy to trvá i několik měsíců, samozřejmě záleží na tom, o jaké mládě se jedná,“ dodala Pokorná. Když je mládě samostatné, ošetřovatelé ho propustí zpátky do přírody.

Tři liščata, která pravděpodobně přišla o svou matku, naříkala v Praze-Štěrboholích.
Autor: Lesy Praha

Máte doma starý textil nebo noviny? Neváhejte a pomozte

Ošetřovatelé zároveň vyzývají, pokud chcete mláďatům pomoci, přineste do stanice v Jinonicích na Praze 5 nebo na recepci Czech News Center v ulici Komunardů 42 na Praze 7 bavlněný textil jako trička, mikiny, staré tepláky nebo ručníky a noviny, které se používají jako podestýlka.

Záchranná stanice se také nebrání ani pomoci dobrovolníků, protože právě v období mláďat jsou zdejší záchranáři velice vytížení a každou pomocnou ruku uvítají. 

Fotogalerie
9 fotografií