Narození slůněte očekávali pracovníci zoo v Troji s nadšením. Proto slonici Janitě věnovali mimořádnou pozornost.

Porod byl hladký a rychlý. Začal ve tři čtvrtě na tři ráno a krátce po třetí hodině už stálo slůně ve stáji. Takhle to vypadá jednoduše, ale předchází tomu mnohaměsíční procedura, kdy se slonicí trénujeme porodní manipulaci a oddělování od stáda. Řadu měsíců každodenně odebíráme vzorky krve, abychom mohli monitorovat hladinu progesteronu, protože pokles hladiny značí, že se porod blíží,“ řekl Blesk.cz kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Dlouhou dobu před porodem chovatelé redukovali krmné dávky, aby se slůně nenarodilo příliš velké, protože by s ním měla slonice při porodu problém a mohlo by dojít až k jejímu úmrtí.

Video
Video se připravuje ...

První pražské slůně za 80 let: Podívejte se na první záběry samečka Pavel Lopušník

Pracovníci zoologické zahrady mládě hned po porodu zvážili. Má 104 kilogramů, což je ideální hmotnost. Příliš malé slůně by totiž mělo problém s uchopením vemínka, které mají slonice poměrně vysoko.  

Matkou slůněte je jedenáctiletá slonice Janita, dovezená v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je sloní samec Mekong, který žil v pražské zoologické zahradě několik let. V současné době se nachází v zoologické zahradě v Emmenu, a to díky přesunu sloních samců, ke kterým dochází v rámci evropského chovného programu.

Ve středu se začne slůně seznamovat

Konkrétní datum, kdy se odehrají křtiny, ještě nepadlo. „Sloní mládě je velmi významné, takže si myslím, že tomu budou odpovídat i křtiny,“ uvedl kurátor savců Brandl.

V současné době je matka se slůnětem oddělená od zbytku stáda. Od středy 6. dubna budou chovatelé mládě seznamovat i s ostatními samicemi. První bude Tamara, další samice ze Srí Lanky, se kterou má Janita nejužší vztah ve skupině.

Podle toho, jak se vztah slůněte a Tamary bude vyvíjet, ho budou pracovníci zoo seznamovat s dalšími členy ve skupině. 

Podívejte se, jak slůně i matka vypadají:

Fotogalerie
5 fotografií