Výsledkem jednání bude buď to, že radnice s developerem uzavře novou smlouvu, nebo bude projekt vypadat přesně tak, jak je popsáno v té stávající. „Ve smlouvě je komplex různých podmínek,“ uvedl starosta s tím, že developer je ale nechce dodržet.

O další budoucnosti projektu jednáme radnicí Prahy 7,“ nechtěl být konkrétnější výkonný ředitel Lordship pro ČR a SR Václav Matoušek.

Podle informací Blesk.cz vedou spor například o vybudování bytů. V nájemní smlouvě se o nich mluví, Lordship s nimi ale nepočítá. Mimo jiné kvůli zamítavému stanovisku hygieniků, protože v okolí budovy je příliš vysoká hladina hluku a nevyhovující emisní zátěž.

Na to radnice reaguje tím, že když se změní podoba projektu a okna bytů povedou do vnitrobloku, nebude problém je vybudovat.

Právě vzhled Paláce Stromovka je dalším důvodem, proč dochází ke sporům. Podle radnice jde o architekturu, která patří na předměstí k dálničnímu přivaděči a do Holešovic se vůbec nehodí.

Developer naopak argumentuje tím, že stavba zkultivuje doposud zanedbanou část Prahy 7.

A také další požadavek městské části se firmě Lordship nelíbí. Radnice navrhuje, aby zatím postavil alespoň podzemní garáže.

To ale developer nechce, protože se obává, že když garáže postaví a poté mu nebude umožněno vybudovat i nadzemní část stavby, jeho investice přijde vniveč.

Nejsou to podmínky, jen vize

Lordship navíc argumentuje tím, že některé podmínky, které jsou ve smlouvě zaneseny, nejsou zavazující. Jsou prý součástí stránkové vize, k čemu by Palác Stromovka mohl sloužit. Konkrétně třeba byty jsou v této části smlouvy.

Tento argument ale starosta Čižinský neuznává. „Byty nejsou na stránce, která je vizí. Byty jsou v článku Účel nájmu, což je nejdůležitější článek. Takže rozhodně to není součást nějaké vize…,“ tvrdí.

Technické zajištění jámy je za hranicí životnosti

Developer zároveň varuje, že je potřeba začít budovat co nejdříve. Technické zajištění jámy je totiž za hranicí své životnosti. A podle posudku firmy Čeněk a Ježek z listopadu loňského roku „se významně a nad přípustnou toleranci posunuly zápory č. 96, 97 a 205. Spolu s nimi došlo k významnému posunu zápor v jejich bezprostředním okolí. Došlo v podstatě k úplné ztrátě kotevního systému.

Navíc podle dalšího posudku, tentokrát od odborníků ze společnosti SIAL, kvůli klesající podzemní vodě hrozí, že v budoucnu popraskají okolní ulice i stavby – mimo jiné Parkhotel nebo policejní prezidium.

Starosta ale nemá informace, že by se jáma hroutila. „My to průběžně sledujeme. Pokud by se něco dělo a bylo to skutečně ohrožující, stavební úřad nařídí jámu zasypat. To je případně velmi rychlá náprava,“ dodal Čižinský.

Fotogalerie
8 fotografií