„Kuřáci jsou natolik bezohlední, že ani to cigáro po sobě neuklidí. Měli by dostat pokutu, pak by si to rozmysleli,” řekl Blesku Jan (55), povoláním prodavač, který ve Vršovicích žije od dětství. Už na první pohled je nepochopitelné, proč končí nedopalky v otvorech pro stromy, když jsou jen o pár metrů dál odpadkové koše. „Nechápu to, já sám kouřím a není pro mě problém nedopalek vzít a hodit do koše. Kolegové kuřáci by měli být více ohleduplní ke svému okolí,” tvrdí student Aleš (28).

Proč je na nepořádné kuřáky zákon krátký?

S kouřením a pokutováním na zastávkách to není až tak jednoduché. Podle platného zákona, který se zabývá mimo jiné i opatřeními k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, je kouření zakázáno na krytých nástupištích, přístřešcích nebo čekárnách veřejné silniční a drážní dopravy včetně městské hromadné. Pokud tedy kouříte na tramvajové zastávce a jste mimo přístřešek, nedopouštíte se tím žádného protiprávního jednání.

 

Jeden nedopalek = 5 tisíc korun. Ale důkaz?

Podle vyhlášky hlavního města Prahy, která upravuje čistotu na veřejných prostranstvích, hrozí pokuta až pět tisíc korun za odhozený nedopalek. Má to ale jeden háček. Přestupek musí být spolehlivě zjištěn, to znamená, že strážník kuřáka musí při přestupku přistihnout. „Odhalení těchto přestupků je ale velmi těžké. Osobně si nedokážu představit člověka, který odhodí nedopalek před uniformovaným strážníkem. Tato problematika je z mého pohledu hlavně o lidském přístupu,” uvedla Irena Seifertová z pražské městské policie.

Takových kuřáků nachytali loni strážníci 542. Žádné cílené akce v tomto směru ale městská policie nepořádá. „Strážníci dohlížejí na dodržování veřejného pořádku v rámci běžného výkonu služby a hlídkové činnosti,” dodala Seifertová.

Fotogalerie
9 fotografií