TOP 09 nabízí občanským demokratům podpis tzv. „Memoranda partnerství pro Prahu“ a funkci primátora pro exprimátora za ODS Bohuslava Svobodu. Jednání o novém vedení pro Prahu totiž uvízla na mrtvém bodě a bezvládí podle zastupitelů TOP 09 vyhovuje především politikům, kteří jsou ukotveni v městských funkcích. „Rozhodují totiž dál o městě, přestože k tomu nemají mandát, ani většinovou podporu zastupitelů,“ dodal Novotný.

Pražská TOP 09 činí nabídku pro ODS podle vlastního vyjádření s vědomím toho, že oba kluby mají programovou blízkost. 

„Více než rok trvající nekompetentnost, neschopnost a arogance ve vedení města, které reprezentuje Adriana Krnáčová, už nemůže pokračovat,“ uvedl Václav Novotný, předseda pražských zastupitelů za TOP 09.

Programová blízkost se podle TOP 09 projevila v prosinci při hlasování o rozpočtu  a také při vyjednávání o programových prioritách v uplynulých měsících. „Memorandum k Partnerství pro Prahu s ODS by mělo pomoci dokončit volební období 2014 -2018. Chceme k němu přizvat také další kluby v zastupitelstvu. Věříme, že tento vstřícný krok přispěje k jednání a hlavně povede k vytvoření nejsilnější platformy v rámci zastupitelstva a ke stabilní správě našeho hlavního města,“ míní zastupitel Jiří Nouza (TOP 09).

„Dnešní situace je naprosto zoufalá. Praha a její obyvatelé potřebují vizi. Praha s provozním rozpočtem neinvestuje, nepřichází s projekty. Pražané ztratili šanci na rozvoj města,“ dodal předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

Kdy vznikne nová koalice, zatím není jasné. Jako nejpravděpodobnější se prozatím jevila varianta, kdy se opět dá dohromady ANO, ČSSD a Trojkoalice s tím, že přizvou ODS. V 65členném zastupitelstvu by měla taková koalice 41 hlasů.