Karlův most? No to bylo fakt skvělé doporučení. Neviděli jsme vůbec nic. A že most praskal ve švech!“ postěžovala si na Facebooku na doporučenou lokalitu ke sledování Marcela Machalová.

Michaela Lněníčková, která stála v Riegrových sadech, také nic neviděla. „Byli jsme v doporučovaných Riegrových sadech a výhled přes stromy byl katastrofální,“ uvedla.

Podobných stížností se objevilo mnoho. Magistrát vzkazuje, že spokojenost občanů a návštěvníků Prahy teprve bude vyhodnocovat. Ne všechnu kritiku ale považuje za oprávněnou.

„Lidé si stěžovali například na to, že ohňostroj neviděli ze svých oblíbených míst, ze kterých sledovali ohňostroj odpalovaný na Letné. Zaznamenali jsme také stížnosti, že lidé neviděli ohňostroj z námi doporučených míst. Zde je třeba si ale uvědomit, že každé místo má své limity a je třeba s nimi počítat. V těsné blízkosti stromů ohňostroj samozřejmě vidět nebude. Doporučená místa vycházela z geografických hodnot po konzultaci s realizátory ohňostroje,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj naopak řada lidí přestěhování z Letné na Vítkov chválí. Líbilo se jim téma, hudba i použité efekty.

Takto si lidé stěžovali na Facebooku. Ohňostroj z doporučených míst neviděli.
Autor: Reprofoto Facebook

Kromě stížností na doporučená místa ke sledování ale lidem vadilo také to, že dopravní podnik posílil jen metro a nikoliv tramvaje či autobusy. „Posílení povrchové dopravy při akci typu ohňostroj je fyzicky neproveditelné. Při takto masové akci by stejně spousta spojů zůstala v davu nebo v kolonách jiných vozidel,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Pozvánku na Facebooku někdo smazal

Zvláštně působil fakt, že facebookovou pozvánku na událost, která k pozorování ohňostroje zvala a mezi doporučenými místy uváděla i ty, ze kterých nebylo vidět, někdo smazal hned poté, co si do ní lidé začali ve velkém stěžovat.

Magistrát ale tvrdí, že s tím nemá nic společného. Událost, v níž potvrdilo účast několik tisíc lidí, prý ani nevytvářel. „Na oficiálním facebookovém profilu s názvem Praha.eu nebyla vytvořena žádná událost vztahující se k letošnímu novoročnímu ohňostroji. Na tomto profilu naopak debaty rozvíjíme, komunikujeme s občany a ptáme se na jejich názor,“ dodal Hofman.

Na Blesk.cz jste mohli sledovat ohňostroj živě. Podívejte se na záznam:

Video
Video se připravuje ...

Celý záznam novoročního ohňostroje: Takhle rozzářil Prahu! Jan Jedlička, David Vaníček