Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí být projekt znovu posuzován i magistrátními památkáři, kteří musejí vydat nové stanovisko. Proti záměru stavby protestovali obyvatelé Prahy i Národní galerie, která sídlí v sousedícím Anežském klášteře.

O rozhodnutí MMR informuje úřední deska Prahy. Investor stanovisko přivítal. Proti stavbě přezdívané maršmeloun, která má vzniknout v těsné blízkosti Anežského kláštera v centru Prahy, dřív protestovaly stovky lidí z řad laiků i odborníků. Vznikla petice. Kontroverzní projekt řadu měsíců řeší ministerstvo kultury.

Magistrát letos opakovaně konstatoval, že stavební úřad Prahy 1 porušil stavební zákon, když nedodržel všechny náležitosti územního rozhodnutí. Ministerstvo ale před Vánocemi stanovisko magistrátu zrušilo. „Územní rozhodnutí tímto považujeme za platné. Jsme rádi, že nám ministerstvo dalo za pravdu,“ řekl Francesco Augusto Razetto, jednatel Praga Progetti e Investimenti.

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Autor odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince.

Podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt firmy Praga Progetti e Investimenti s okny ve tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili a na tomto základě bylo vydáno stavební povolení.
Fotogalerie
9 fotografií