Povolení pro dům U Milosrdných vydal stavební odbor Prahy 1. Nyní se lidé, kterých už v minulosti proti stavbě protestovaly stovky, mohou odvolávat. A architekt Zdeněk Fránek s tím i počítá. „Zatím nemáme vyhráno. Věční stěžovatelé a vyděrači budou mít námitky. Naopak nevím, že by si dosud stěžoval někdo z odborníků. Jsou to jen nějaké skupiny protestujících,“ řekl Blesku. Jakmile se však námitky vyřeší, může stavba začít.

Podle architekta Fránka navíc protestující lidé na demonstracích používali nepřesné vizualizace. Na nich působil chystaný šestipodlažní bytový dům kvůli růžové a bílé jako z cukru. I proto získal přezdívku maršmeloun. Ve skutečnosti ale budou barvy tmavší.

Zastánci projektu tvrdí, že chtějí centrum Prahy obohatit o kvalitní architekturu. „Každá nová budova v historickém městě má problémy. To je normální,“ pronesl už dříve Francesco Razetto, jehož firma je investorem stavby.

Stavba se plánuje už 17 let

Bytový dům U Milosrdných má vyrůst nedaleko Anežského kláštera, který pochází ze 13. století. Tvar fasády novostavby připomíná obličeje.

O stavbě jedná investor už 17 let. Proti „maršmelounu“ bojovalo také ministerstvo kultury či Národní památkový ústav, naopak magistrátní památkáři se vyslovili kladně.