V dokumentu by měly být informace o stavu jednotlivých stanic, náklady na údržbu, popsán navazující veřejný prostor a pozemky budou rozděleny podle vlastnictví. „Jedná se často o prostory, které suplují náměstí a soustředí se tady například služby. Zejména po trase linky C jsou tyto prostory v naprosto dezolátním stavu,“ řekl náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). V Praze je nyní 61 stanic metra.

Prvních 10 stanic se začne měnit v roce 2016

Nyní by měl IPR začít sbírat data o všech stanicích. Sběr potrvá do března 2016, následně začne pracovat na dokumentu. Podle Stropnického vznikne na začátku 2016 v pilotním projektu návrh na úpravu deseti stanic, a tu by město zahájilo již v příštím roce.

IPR už vypracoval zkušební koncept, jehož předmětem bylo zpracování úprav okolí sedmi stanic metra, konkrétně to byly Staroměstská, Muzeum, Lužiny, Anděl, Pražského povstání, I. P. Pavlova a Černý most - v tomto dokumentu jsou stanice pouze popsány, nejsou tu majetkové vztahy ani návrhy dalšího postupu. „V pilotním projektu být nemusí. Já jsem již řekl, že prioritou jsou sídlištní stanice,“ řekl Stropnický.