Národní archiv převážel unikátní dokumenty za přísných bezpečnostních opatření. Přes ucpanou magistrálu jim razila cestu dvě označená auta i jedno vozidlo v utajení. Cíl? Hlavní budova Národního archivu na Praze 4, kde budou artefakty součástí výstavy Jan Hus a jeho svět.

Litoměřický graduál, jeden z největších uměleckých a kulturních skvostů dochovaných na území České republiky, bude šperkem celé expozice. Jeho součástí je, kromě liturgických zpěvů, také velkolepé vyobrazení mistra Jana Husa před kostnickým koncilem a na mučednické hranici 6. července 1415.

Graduál patří k nejcennějším uměleckým a kulturním pokladům, o které pečují archivy České republiky. Kališnický graduál o váze téměř 60 kilogramů, šířce 55, délce 76,5 a výšce 28 centimetrů vznikl před rokem 1517. Jeho výzdoba představuje vrchol závěrečného období knižního malířství doby jagellonské v Čechách.

Litoměřický graduál je šperkem celé expozice
Autor: Ministerstvo vnitra ČR

Druhým klíčovým exponátem bude kopie takzvaného stížného listu české a moravské šlechty proti Husovu upálení z 2. září 1415, zaslaného kostnickému koncilu. Jedná se o mistrovsky provedenou kopii jednoho z klíčových dokumentů českých dějin, vyhotovenou podle originálu zachovaného v Univerzitní knihovně v Edinburghu ve Velké Británii.

Další unikáty z Husova života

K 600. výročí Husova upálení ale budou k vidění i další archivní unikáty, které přibližují „Husův svět“. Nebudou chybět listiny z fondu „Archiv České koruny“ předložené přímo králi Václavovi IV. Dokumenty také připomenou mistra Jeronýma Pražského, který byl nejbližším druhem Jana Husa. Výstava nezapomíná ani na jednoho z horlivých Husových stoupenců Jana Žižku z Trocnova a další historické události z tohoto období.

Výstava odstartuje v hlavní budově Národního archivu v pátek a přístupná zůstane pouze do úterý 30. června. Návštěvníci budou mít vstup zdarma, připraveny pro ně budou i dvě volně přístupné přednášky.

Fotogalerie
18 fotografií