Je 9 hodin ráno a Světlana Lavičková znovu usedá do křesla, aby namluvila celou trasu linky A. Už na jaře budou totiž soupravy končit místo ve stanici Dejvická v zastávce  Nemocnice Motol!

„Musím namluvit celou trasu, protože jednak se s věkem mění hlas a určitě bych to teď netrefila do stejného rytmu jako před lety,“ směje se moderátorka Radiožurnálu Dvojka.

Její hlas přitom doprovází Pražany na trase metra A už 36 let – tedy od zprovoznění. A proč právě ona? „Byla to úplná náhoda. Přišel za mnou šéf techniky a oslovil mě, ať si jdu zkusit načíst nějaká hlášení, že do rozhlasu přišli lidé z metra. Tak jsem to zkusila. Za pár dní mi z metra volali domů, že si mě vybrali a že budu jezdit na trase A,“ vypráví Lavičková.

A co říká na slávu jejího hlasu? „Vybaví se mi průzkum, který byl mezi cestujícími. Ptali se jich, koho si pod mým hlasem přestavují, tak to podle nich byla vysoká dlouhovlasá blondýna,“ usmívá se Lavičková.

Rozhovor s „hlasem metra A“

Kvůli novým čtyřem stanicím jste natáčela znovu celou trasu A. Dokážete všechny stanice vyjmenovat z hlavy?
„Všech sedmnáct? Ani náhodou! A když, tak na přeskáčku. Můžu to zkusit… Dejvická, pak je Hradčanská, Malostranská, Staroměstská, Můstek, Muzeum, Náměstí Míru, Jiřího z Poděbrad, a pak pomalu končím, dál jsem nikdy nejela. Tedy natáčela dál, ale nikdy sama nejela.“

A jaké stanice vám dělaly největší problémy?
„Muzeum a Flora.“

Proč zrovna ony?
„Těžko říct. Muzeum je taková zahuhlaná stanice, je tam moc m. To je asi největší problém.“

Jaké to je, slyšet v metru svůj hlas?
„Úplně stejné, jako ho slyšet z rozhlasu. Mně to nepřijde.“

Máte nějakou hlasovou rozcvičku předtím, než jdete namlouvat?
„Vzhledem k tomu, že pracuji v Rozhlase, tak jsem rozmluvená pořád, abych speciálně třeba když jdu sem, do studia, abych co já vím, si říkala… na celnici cizí synci, clili více cizích mincí. Mincí clili synci moc, clili mince celou noc, tak to ne.“

Kolikrát jste už byla natáčet, když se znovu po každém prodloužení namlouvá celá trasa?
„Už hodněkrát. Dejme tomu každých pět sedm let se to obnovuje, anebo když se protahuje.“

Máte nějaký příběh z natáčení?
„Z natáčení ani tak ne, ale můžu říci, že to metro se mi dostalo natolik pod kůži, že když jsem byla na zubní operaci, byla jsem neuvěřitelně oteklá, v puse dvacet stehů, tak mi dali nějaké prášky, abych lépe spala, jenže na mě působily opačně a já se po těch prášcích krásně opila a podle vyprávění svědků jsem seděla v posteli, mávala jsem posmrkaným kapesníkem a jezdila jsem z Hradčanské na Malostranskou, ale já si to nepamatuji.“

Poprvé na Velikonoční pondělí!

Dopravní podnik včera zároveň potvrdil termín, kdy se cestující poprvé svezou čtyřmi novými stanicemi Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Když vše půjde podle plánu, cestující poprvé vystoupí na konečné Nemocnice Motol 6. dubna – tedy na Velikonoční pondělí!

V budoucnu bude dopravní podnik vybírat další hlas, který namluví trasu D. Nejspíš ho zvolí sami lidé, kteří určí deset hlasů, a komise pak vybere ten, který vyhraje.