Návštěvníci mohou v sobotu a v neděli mezi 10:00 a 16:00 na terase Vzdělávacího centra ochutnat například cvrčka na česneku, saranče v banánovém těstíčku, moučného červíka s jablky nebo hmyzí špíz.
Zájemci mohou také zhlédnout speciální komentovaná krmení hmyzožravých zvířat. Po oba dny je program krmení stejný, lidé uvidí například krmení plazů, surikat či mravenečníků. Součástí akce jsou herní stanoviště pro děti, návštěvníci si také mohou zakoupit hotové potraviny z hmyzu.
Akce se v pražské zoo koná tradičně v polovině července. „Chceme na ní představit hmyzožravá zvířata, která v Zoo Praha chováme,“ řekl mluvčí zahrady Filip Mašek. Víkend hmyzožravců je podle něj mezi návštěvníky oblíbený. Cílem akce je představit hmyz jako alternativní potravu pro lidi. „S ohledem na rostoucí populaci je třeba pátrat po alternativních zdrojích potravy, vedle mořských řas to může být právě hmyz nebo členovci,“ uvedl mluvčí.
Hmyz je podle Maška ekologicky poměrně šetrný druh potravy. „Na jeden kilogram hmyzu člověk spotřebuje zhruba 1,5 až dva litry vody, pro srovnání, například na hovězí maso spotřebuje stokrát tolik,“ poznamenal. Právě s ohledem na šetrnost vůči planetě se podle něj zoologická zahrada rozhodla lidem téma pravidelně představovat.