Vstup do areálu Pražského hradu stále omezují kontroly na přístupových místech. Při vstupu do Královské zahrady a Jeleního příkopu ale návštěvníci bezpečnostní kontrolou procházet nemusejí. Stejně jako Královská zahrada jsou od loňska celoročně otevřené i obě části Jeleního příkopu.

Přístupové lávky od Klárova a z Jelení ulice budou otevřené nebo uzavřeny podle počasí. Otevírací doba Jeleního příkopu je od 10:00 do soumraku. Královská zahrada bude v březnu a dubnu otevřena od 10:00 do 18:00, v květnu a červnu do 19:00, v červenci a srpnu do 20:00 a poté se zase bude konec její otevírací doby krátit.

Výhodnější vstupné

Pražský hrad na webu uvedl, že vyšší náklady na provoz a inflace nutí Správu Pražského hradu (SPH) hledat dodatečné zdroje finančních příjmů. Vstupné pro základní okruh, který zahrnuje Starý královský palác, baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku a katedrálu sv. Víta, se nemění a stojí 250 korun. Expozice Příběh Pražského hradu se sdružuje se znovuotevřenou Obrazárnou do nového okruhu Pražský hrad – stálé expozice, který bude stát 200 korun. Každá z nich by samostatně vyšla na 150 korun, nové vstupné bude podle Hradu výhodnější.

Návštěvníci nad 70 let mají na Pražský hrad vstup zdarma. Zahrnuje to oba návštěvnické okruhy, tedy katedrálu, Starý královský palác, baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku, nově otevřenou Obrazárnu Pražského hradu i stálou expozici Příběh Pražského hradu.

Nové komentované prohlídky s průvodci SPH umožní třeba v rámci prohlídky katedrály navštívit kapli sv. Václava, kam mohou lidé jinak pouze nahlédnout, a sestoupit do královské hrobky. SPH obnoví také prohlídky ve zvláštních časech, které umožní návštěvníkům prohlédnout si katedrálu, Starý královský palác nebo Zlatou uličku bez přítomnosti veřejnosti, tedy ráno nebo večer. Cena bude 1000 korun na osobu nebo minimálně 10.000 korun za termín v případě zájmu většího počtu osob.

Jen pro omezený počet osob se pak připravují kurátorské prohlídky vnitřního triforia a půdy katedrály sv. Víta, tedy do jedněch z nejvzácnějších míst Pražského hradu. Takové prohlídky bude třeba také rezervovat předem a cena se bude stanovovat dle druhu prohlídky.

Video
Video se připravuje ...

Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
36 fotografií