Mládě vážící 135 gramů porodila samička Run Hou Tang před 04:00. „Ze všeho nejvíc připomíná smrkovou šišku,“ popsal nadšeně nový přírůstek trojské zoo její ředitel. V pondělí pak uvedl, že se jedná o holčičku. „Je to holka jako lusk(oun)! Na základě zaslaných fotografií to potvrdila Flora Hsuan-Yi Lo z Taipei Zoo. Je ovšem třeba dodat, že mládě je sice silné a aktivní, ale jeho hmotnost se zatím nezvýšila. Jsme v kontaktu s tchajwanskými kolegy, a pokud to bude nutné, přistoupíme k umělému odchovu,“ nechal se slyšet Bobek.

Jízda na ocasu

Luskouni přivádějí na svět vždy jedno mládě, které se dlouho vozí na ocasu matky. Při narození jsou šupiny mláďat měkké a světlé. Během několika dní však ztmavnou a ztvrdnou. Na světě jsou pouze dvě zahrady, kde se tato zvířata daří rozmnožovat, uvádí pražská zoo na webu.

Luskounů existuje osm druhů. Část z nich žije v Asii, další v Africe. Šupinám, které chrání jejich tělo, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek. Proto luskouni patří mezi nejvíce pašované savce, uvádí pražská zoo. Keratinové šupiny těmto nočním tvorům poskytují ochranu před predátory. V případě ohrožení se luskouni stočí a nechráněné části těla, tedy hlavně břicho a hlavu, skryjí uvnitř klubka.

Bašta pro luskouna: Červi a larvy

Chov luskounů je poměrně náročný, hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, jimiž rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

Plod ekonomické diplomacie

Luskouny získala pražská zoo do výpůjčky na základě partnerské smlouvy, kterou město podepsalo v roce 2020 s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. Zahrnuje spolupráci v umění, technologiích a inovacích, turismu či právě zoologických zahradách. Rok před tím vedení metropole ukončilo sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny. „Narození malého luskouněte v pražské zoo je významný a roztomilý plod ekonomické diplomacie. Vzácné luskouny máme v Praze jen díky úzkému partnerství s tchajwanskou metropolí,” uvedl dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pytláky jsme přesvědčili, aby chránili přírodu, řekl Příbrský. Blesk TV

Fotogalerie
12 fotografií