V Galerii Kunsthalle na pražském Klárově bude od čtvrtka 29. září k vidění výstava německého výtvarníka a profesora malby a grafiky na Akademii výtvarných umění v Mnichově Gregora Hildebrandta. Výstava nese poetický název Blink of an Eye and the Years Are Behind Us, v českém překladu tedy Jedno mávnutí řas, a za námi jsou léta.

Všudypřítomné VHS pásky

Tvorba německého výtvarníka zahrnuje především netradiční sochy, instalace a obrazy z lisovaných vinylů, starých VHS nebo zachovaných audiokazet. Inspiraci čerpá z celé řady literárních, filmových, hudebních či architektonických zdrojů. Dalo by se říct, že analogové nosiče zvuku jsou zlatou nitkou, která se vine celou jeho dvacetiletou tvorbou.

„Výstavu Gregora Hildebrandta jsem poprvé viděla v Paříži v roce 2017, už tehdy mě zaujal jeho způsob práce s analogovými médii a technologiemi. Sama jsem ve Francii vyrůstala v sedmdesátých a osmdesátých letech v éře masivního konzumerismu a už tehdy mě fascinovali někteří umělci, kteří se obraceli k recyklaci předmětů, jako Daniel Spoerri nebo Arman. Hildebrandta vnímám svým způsobem jako pokračovatele této historické linie, i on sám totiž pracuje se zbytky produkce naší společnosti, kolektivní i individuální pamětí,“ přibližuje kurátorka Christelle Havranek filozofii výstavy.

Je tedy klidně možné, že zhlédnutí výstavy u vás vyvolá nostalgické vzpomínky na vinylové desky, VHSky i klasické kazety do kazeťáků, na které jsme si z rádií nahrávali oblíbené písničky. Vždyť i samotný název výstavy odkazuje na neúprosný běh času, je totiž variací a verš německého básníka a dramatika Johanna Wolfganga von Goetheho.

Návštěvníci se mohou těšit na poctivý průřez Hildebrandtovy tvorby, na výstavě totiž nechybí ani jeho vůbec první malby z kazetových pásek, které vytvořil v devadesátých letech a to včetně dnes již ikonických maleb, které výrazně ovlivnil poslech melancholických písní britské expresivní kapely The Cure. Dalším tahákem je bezesporu velkoryse pojatá instalace z VHS pásek, na nichž je zaznamenaný snímek Orfeus (orig. Orphée) francouzského režiséra, básníka, spisovatele a umělce Jeana Cocteaua z roku 1950.

Doprovodné výstavy

Během výstavy, která potrvá až do 23. února, se objeví i menší sólové výstavy německých výtvarníků, kteří nejsou zatím tolik známí. Sám Hildebrandt už od roku 2017 organizuje v Berlíně právě takové výstavy a nyní proběhnou i v Kunsthalle. K vidění tak budou díla  Kathariny Koppenwallner v doprovodu alternativní hudební formace Walking Down Brenton Road (1. listopadu 2022) či výstavu výtvarníka Friedera Böhnische společně s vystoupením mnichovského elektronického uskupení Anne (6. prosince 2022).

„Při každé sólové výstavě v Kunsthalle Praha pro nás bude klíčová interakce s divákem. Ještě do konce roku se tak návštěvníci dočkají dvou speciálních koncertů kapel z labelu Grzegorzki Records u příležitosti mini-vernisáží tvorby Hildebrandtových přátel, které se odehrají v replice Gregorova berlínského showroomu, tzv. Grzegorzki Shows, v rámci hlavní výstavy,” přibližuje Christelle Havranek.

Dle kurátorky je cílem takto rozmanitého doprovodného programu české publikum naplno a přirozeně uvést do atmosféry umělecké scény současného Berlína. Krom hudebně - výtvarných večerů se návštěvníci mohou těšit na komentované prohlídky výstavy, pravidelné nedělní workshopy i na přednášky tematizující berlínskou hudební scénu osmdesátých a devadesátých let, na níž Hildebrandtovo umění silně reaguje. Každou poslední středu v měsíci se navíc prostor nově otevřeného Kunsthalle Bistra promění v tzv. KunstKino – a promítat se v něm budou raritní filmové kusy přímo dle osobního výběru Gregora Hildebrandta.

Fotogalerie
49 fotografií