Na východní straně trojského svahu spojujícího jižní a severní část venkovních expozic se nachází interaktivní expozice Medonosných rostlin, která návštěvníkům netradiční formou představuje zajímavosti ze života hmyzu a rostlin. Tato expozice vznikla v trojské botanické zahradě už více než před pěti lety, není tedy žádnou novinkou. Velkou novinkou jsou naopak 4 nové úly, které botanická zahrada do této expozice nově nainstalovala. Dva z nich jsou dokonce náhledové a v rámci prohlídek s průvodcem do nich návštěvníci i nahlédnou a spatří tak neuvěřitelně propracovaný systém života včel i „výroby“ medu.

Trojský med

„Včely do naší botanické zahrady patří. V naší expozici Medonosných rostlin dokonce včely už byly, nyní však včelstvo obnovujeme a osazujeme i nové. Péči o včelstvo se chceme věnovat intenzivně. Pro návštěvníky i školy připravujeme vzdělávací aktivity, které se právě včelám, jejich životu i přínosu pro přírodu a společnost věnují,“ sdělil Bohumil Černý, ředitel trojské botanické zahrady.

Návštěvníci si také mohou zakoupit med od místních včel. „V současné době je v prodeji med z loňské snůšky, med z nové snůšky – od nového včelstva bude v prodeji nejspíš až v sezóně 2024,“ upřesnila tisková mluvčí botanické zahrady Michaela Bičíková

Expozice je rozdělená na dva naučné okruhy. První se zaměřuje na způsoby opylování na jednotlivých stanovištích typických pro krajinu České republiky. Jedná se o rodinnou zahradu, vřesoviště, les, ovocný sad, pole a louku rozmístěné podél šestiúhelníkového chodníku, inspirovaného podobou včelího plástu. Druhý okruh seznamuje pomocí interaktivních prvků návštěvníky s několika tématy ze života včel.

Renovace a novinky

Expozice medonosných rostlin navíc prochází aktuálně menšími úpravami. „Úpravy medonosné expozice probíhají průběžně. Aktuálně opravujeme interaktivní prvky – lžíce, pítko pro včely a připravujeme nazvučení včelích úlů. Je osetý pobytový/relaxační trávník v expozici. Plánujeme rozšíření vřesoviště. Dále budeme realizovat opravy instalace „opylování květů“ a budeme rekonstruovat záhony ve tvaru pláství. Toto by mělo proběhnout v průběhu zimy,“ nastínila další plány mluvčí.

Součástí expozice je i dřevěná stavba – domek včelaře, jehož interiér navrhl Ondřej Mašek. Rekonstrukce by se měl dočkat brzy i on. „Obnovu domečku včelaře plánujeme v nové sezóně 2023 – aktuálně tedy finalizujeme návrhy a hledáme dodavatele – to znamená, že ještě neznáme cenu rekonstrukce. Je možné, že náklady na rekonstrukci nám pomohou pokrýt naši partneři,“ uzavřela Bičíková

Fotogalerie
29 fotografií