Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vytvořil ve spolupráci zakladateli Puzzle Tours, kteří pomocí aplikace vyzívají Pražany ke hravým procházkám ulicemi metropole, populárně-naučnou hru. Hra vychází z analytických dokumentů. Tyto podklady běžně slouží jako zdroj při plánování města. Dobrodružství začíná v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Zde návštěvník sežene herní instrukce v papírové podobě, nebo si je může stáhnout do mobile pomocí aplikace Puzzle Tours – Praha.

Jak se hraje?

Účastník musí bedlivě pátrat v areálu Emauz, aby získal potřebné indicie. Příběhem provází urbanistka Anežka, která se pustí do rozepře se svým spolubydlícím biologem Karlem. Karel si na Anežku tajně myslí, ale kvůli výměně názorů se zdá, že je vše ztraceno. Nebo není?  

Cílem hry je tedy pomoci Anežce ukázat Karlovi, jak se město neustále proměňuje. Procházka obsahuje devět stanovišť s hádankou a informačním textem. Na závěr každého stanoviště najde člověk instrukci, kam dál. Hádanky jsou spojeny s místem a k vyluštění hesla je potřeba něco z okolí. 

Pomyslný mikroskop odhalí spoustu zajímavostí o životě v Praze. Anežka účastníkům ukáže i to, kde vlastně Pražané bydlí a která zástavba je pro město nejtypičtější. Celá hra trvá od jedné do jedné a půl hodiny. Zvládne ji každý od 12 let. Na ty, kteří dojdou až nakonec, čeká odměna k vyzvednutí v CAMPu. „Hra je takové doplnění našeho programu. Tím, že je nová, si ji zatím zkusilo okolo desíti lidí," řekl Blesku zaměstnanec CAMPu. 

Speciální data

Hra využívá zajímavá data získaná z Územně analytických podkladů 2020. Ty slouží jako zásobárna údajů pro plánování rozvoje Prahy. Významný dokument každé čtyři roky mapuje hodnoty a limity města. Praha je například jednou z nejzelenějších metropolí. „Rozhodli jsme se tento složitý dokument přiblížit Pražanům formou pátrací hry,” vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR.  

Video
Video se připravuje ...

V rámci naučné hry se procházíte parek i okolím a hledáte indicie Jan Dařílek

Fotogalerie
15 fotografií