Na straně habsburského císaře Ferdinanda II. stála na Bílé hoře 8. listopadu 1620 jeho vojsko a vojsko Katolické ligy Maxmiliána Bavorského. Výstava 1620 - Cesta na Horu prezentuje návštěvníkům prapor císařské části spojené armády s habsburským erbem.

Prapor se stal významným předmětem v kostele Panny Marie Vítězné v Římě, který bělohorskou bitvu připomíná mnoha artefakty. Ve spolupráci s italskými partnery se jej podařilo restaurovat a zapůjčit do pražské výstavy.

Výstava 1620 - Cesta na Horu ve dvou sálech Nové budovy Národního muzea téma Bílé hory zpracovává ve dvou rovinách – pohledem na dobovou situaci a pohledem na takzvaný druhý život Bílé hory, který se vytváří brzy po samotných událostech, zejména mezi českým nekatolickým exilem, a který žije i dále, zvláště v národním příběhu 19. a 20. století.

Bitva z roku 1620 se stala symbolem rozdělení a náboženské a národnostní intolerance. Skončila porážkou českých stavů a na 300 let ovlivnila osud českého státu.

Kromě originálního praporu si návštěvníci této výstavy prohlédnou například fiktivní meč kata Mydláře z 19. století, originál hlavy Panny Marie ze sochy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí nebo modely děl architektů a výtvarníků, jako jsou František Bílek či Stanislav Sucharda.

V Národním muzeu je k vidění také lebka stará 45 tisíc let:

Video
Video se připravuje ...

Stáří lebky je odhadováno na 45 tisíc let. Podle ní vznikl i model ženy, který zhotovila známá francouzská sochařka. David Zima

Fotogalerie
43 fotografií