Pas Svobodné republiky Žižkov lze získat v Infocentru na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ku příležitosti 140. výročí od doby, kdy byl Žižkov povýšen na město, ho zpracoval známý designér Pavel Fuksa. „Vzhledem k tomu, že Žižkov je svébytná čtvrť posledních sto a více let a celou dobu se v jeho historii promítaly nápady ohledně samostatnosti, samozřejmě v rámci vtipného a humorného nadhledu, tak mi přišlo nanejvýš vhodné k výročí povýšení na město připravit pravý žižkovský pas,“ vysvětluje svůj nápad designér. „Je zajímavé si hrát s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby byl Žižkov samostatným státem,“ dodává.

Malá knížečka skutečně vypadá jako opravdový pas. „Design obálky je inspirován písmenem Ž, opakující se v žižkovských červenobílých barvách,“ popisuje Fuksa. Na první straně najdete informace o držiteli, poté pokračují vízové stránky. Na každé je kreativně zpracovaný obrázek, reprezentující například Žižkovskou věž nebo radnici. „Uvnitř jsem stylizovaně ztvárnil nejzajímavější žižkovské dominanty pomocí typografických kompozic,“ upřesňuje designér. Každý pas má dokonce své vlastní číslo. 

Lidé mohou do pasu do konce října sbírat „víza“ - razítka z různých míst Prahy 3. Každý měsíc zveřejní městská část na svých stránkách pět nových cílů, kde se dají razítka sbírat, celkem tedy člověk od června do října nasbírá 25 „štemplů“. Prvních pět razítek na účastníky hry čeká na recepci radnice na Havlíčkově náměstí, v kavárně Kiosko na Kostnickém náměstí, v kávarně Atria na Žižkově, v knihovně Vozovna a v kulturním centru Vozovna.

Jakmile člověk nasbírá všechna razítka, má vyplněný pas nejpozději do 30. listopadu přinést zpět do infocentra na adrese Milešovská 1, kde dostane výhru. Podle tiskové mluvčí Prahy 3 Zuzany Křížkové se lidé mohou těšit na symbolické občanství Svobodné republiky Žižkov a na balíček originálních předmětů s jubilejní grafikou od autora Pavla Fuksy.

Podle obsluhy infocentra si cestovní pas, který vyjde na 140 korun, koupí okolo 40 až 50 lidí. „Ze začátku tu byl velký nával. Teď se to ustálilo,“ řekl Blesku muž za přepážkou. „Místa s razítky můžete navštívit kdykoliv až do konce soutěže,“ doplnil. 

Fotogalerie
9 fotografií