„Mnoho lidí dnes vnímá kulturu jako prostředek pro rozptýlení nebo zabití času. Ona má ale mnohem hlubší význam. Opravdu kvalitní kultura má totiž moc člověka osvobozovat a kultivovat. Dokáže jej obohatit a dát mu odpovědi na nevyřešené otázky v jeho hlavě. Stojíte, teď tedy sedíte, a vnímáte umělce, necháte se unášet na jeho vlnách a přicházíte na nové věci. Umění a kultura je klíčem k vašemu zámku,“ shrnuje hlava projektu Martin Opatrný a dodává: „Naším cílem je poskytovat pestrou paletu umění, aby si každý našel to svoje.“

Techno a elektrojazz rozezní Pragovku

V neděli večer si na facebookové stránce projektu mohli zájemci naladit živý přenos z Pragovky. Nedělní večer hudebně oživily elekrojazzové formace Hard to Frame nebo česko-americké duo Skliba and Zí, které divákům naservírovaly rovné techno beaty. To vše bylo doprovázeno live paintingem Lukáše Lukéry či cirkusovou performací Shashika.

Akce, na kterou by se v normálních časech sešlo tisíce účastníků, proběhla bez lidí. Za její produkcí ale stojí desítky profíků, kterým v současné době zkrátka jejich práce chybí a jsou ochotni takovouto akci zorganizovat bez nároku na honorář.

Organizátoři se snažili diváků do jejich domovů přinést co nejautentičtější zážitek, proto bylo původně v plánu snímat vystupující i pomocí dronů. „Drony sice máme, ale protože se nacházíme relativně blízko vojenského letiště Kbely, nemůžeme je použít. Jsou v nich zabudována čidla, která jim zkrátka nedovolí vzlétnout," popsala pro Blesk nečekané problémy produkční Karolína Kučerová. „Samozřejmě se dá zažádat o povolení, ale to stojí deset tisíc a na to zkrátka v současné situaci nemáme," dodává Opatrný.

Během streamu diváci viděli hned několik performací, které se navzájem prolínaly. Scény byly nachystané jak uvnitř bývalé tovarny, tak venku. „Vevnitř bude hrát DJ, venku taky a dále pak i živá kapela. Během hudebního vystoupení se nad hlavami umělců bude vznášet artistka. Na scéně bude zároveň probíhat živá malba obrazu o rozměru pětkrát dva metry, to vše doprovodí videomapping promítaný jednak na fasádu Pragovky, jednak na tovární komín vedle," popsala ještě před začátkem akce produkční. Scénu snímaly čtyři venkovní kamery a jeden cabel cam, tedy pohyblivá kamera jezdící po laně.

Live stream byl benefiční, vybrané peníze poputují na podporu kulturního prostoru. „Všem nám kulturní prostředí ohromně chybí, proto jsme nesmírně rádi, že se nám daří ke spolupráci získat profesionály napříč obory. Veškeré získané finanční prostředky rozdělíme poctivě všem účastníkům a vybraným klubům.“ vysvětluje Barbora Špádová, jedna z organizátorek.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní živé přenosy koncertů a dalších performací nabídnou Ledoborce Kultury Ledoborce Kultury

Prvně se vysílalo z klatovského kostela

Ledoborci Kultury začali se svými streamy už v únoru v kostele svatého Vavřince v Klatovech, kde vystoupilo dream-popové duo teepee, deep-housová DJka Jane Doe, výrazová tanečnice Kateřina Bednářová a výtvarník Lukáš Lukéro.

Od spuštění prvního streamu se ke dnešnímu dni podařilo vybrat zhruba 35 000 Kč, které byly rozděleny mezi podporovaný klub Kulturní centrum Falcon (10 000 Kč), vystupující umělce (10 000 Kč), místní bedňáky, zvukaře, fotografy a kameramany (15 000 Kč). Celkem se do produkce zapojilo 30 lidí. A to není vše. Malíř Lukáš „Lukéro“ Kč dokázal za dvě hodiny streamu vytvořit nádherný obraz, který se bude dražit jako součást kampaně na záchranu klubu Falcon. Bude podobně úspěšná i pražská akce?

Fotogalerie
6 fotografií