Výstava měla být původně otevřena již  během listopadu, ale kvůli pandemii koronaviru jsou známky k vidění až od 16. prosince. Podle Tomáše Mádla, prezidenta Prestige Philately Club Prague, příprava výstavy trvala takřka celý rok, a proto je rád, že k ní nakonec došlo. A jak se k nim dostal červený mauritius?

Vypůjčil jim ho český sběratel, který červeného a modrého mauritia zakoupil v roce 2016. Známka z roku 1847 má odhadovanou hodnotu dvacet milionů korun. Existuje pouze 15 exemplářů této známky, z toho tři červené mauritie má podle znalce filatelistiky Tomáše Kopřivy v držení český sběratel. Modrý mauritius je ještě dražší, těch je 11 na světě a naposledy byl v Česku k vidění na výstavě Praga 2018. 

„Známka Červeného mauritia byla nalezena v korespondenci obchodníka s vínem v Bordeaux roku 1864. Jeho manželka ji vystřihla z došlého dopisu. Poté prošla nejrůznějšími sbírkami a patřila mimo jiné ruskému sběrateli a obchodnímu magnátovi Fjodorovi Lvoviči Breitfussovi. Jeho sbírka byla tehdy třetí největší na světě. Až ji v roce 2016 koupil český sběratel,“ uvedl Kopřiva. Červený mauritius dorazil do muzea ve středu dopoledne jak poslední exemplář výstavy, jeho pojišťovací hodnota je 20 milionů korun.

Nejdražší rakouská známka

Velkou pozornost si také zaslouží rumělkový merkur, který získal svůj název pro svůj specifický červený odstín. Merkur je světově proslulá a také nejdražší rakouská známka a podle organizátorů je také nejdražš známkou České poštovní historie, neboť byla platná na našem území. Rumělkového merkura se dochovalo pouze 40 exemplářů. V Národním muzeu budou tři kusy od českých majitelů a jejich celková hodnota je zhruba 14 milionů. V tak velkém počtu se navíc dosud nikde neobjevily.

Podívejte se, jak byl do Národního muzea přepraven vzácný červený mauritius:

Video
Video se připravuje ...

Tisková konference k zahájení výstavy Poklady světové filatelie. Národní muzeum

Mezi vystavovanými raritami bude k vidění i několik dalších zcela exkluzivních exemplářů, jako je známka 2 Cents „Hawaiian Missionary“ z roku 1851, rakouský chybotisk 3kr z roku 1867, první novinové známky světa či unikáty přetisků Pošta Československá 1919. Vystavované známky, dopisy a poštovně historické artefakty pocházejí ze soukromých sbírek a jejich hodnota se bude pohybovat okolo 250 milionů korun. „Pokud by výstava byla ukončena dříve, její záznam bude vysílán online,“ uvedl za pořadatele Tomáš Hejda. Zatímco muzea a galerie musejí v pátek zavřít, tato expozice má stejně jako výstava Sluneční králové výjimku z vládních nařízení.

Kdy: od 16. 12. do 3. 1. 2021, od 10:00 do 18:00
Kde: Národní muzeum, Václavské náměstí 68, Praha 1
Za kolik: 200/130 korun

Fotogalerie
35 fotografií