Když se západem slunce zazněla ve středu večer na střeše Lucerny z úst herce a vypravěče Jiřího Lábuse první slova pohádky, kominíček v podání slacklinisty Dannyho Menšíka se vyhoupl na lano, spojující obě částí paláce Lucerna, tedy tu ze strany Vodičkovy ulice a tu, která je ve Štěpánské. Kominíčkova cesta po provaze dlouhá pěkných pár desítek metrů byla okořeněná gymnastickými rozštěpy a dalšími prvky. 

Jeho nebeská pouť, jíž jako kulisy posloužily hradčanské panorama a slunce zapadající za petřínský kopec, naštěstí skončila dobře - celou dobu byl jištěn, ale ani tak neklopýtl a v pořádku došel až do náručí milované Pastýřky, již ztvárnila herečka Tereza Ramba.

Video
Video se připravuje ...

Andersenova pohádka Pastýřka a kominíček se natáčelana střeše Lucerny Veronika Foltová

Okolní střechy zaplnili artisti z Cirk La Putyka, Losers Cirque Company a Dekkandencers  a slackshow, kteří celý děj doplňovali artistickými výkony. Choreografie se ujal Rostislav Novák a hudební aranže zajistil Petr Ostrouchov. Taneční kreace, nad kterými se točí hlava, dokreslily barevné dýmovnice.

„Jsem moc vděčný okolním institucím, které nám zapůjčily střechy svých domů. Přeci jen, když někomu řeknete, že na té střeše bude pár lidí dělat přemety a zapalovat dýmovnice, většina lidí by si klepala na čelo. Jsem rád, že máme v Praze tolik odvážlivců,“ poděkoval kavárník Ondřej Kobza, který spolu s režisérem a producentem Viktorem Taušem za celým projektem stojí.

Pohádkovou atmosféru přiblížil také jemný hudební doprovod, o nějž se postaral přední český pianista Ivo Kahánek. „Tohle je mimořádný zážitek. Je to improvizovaná týmová práce, protože jsme se tady sešli na poslední chvíli. Pro mě je úžasné, když se různé umělecké disciplíny spojí,“ řekl pianista, který jako člen doprovodné skupiny podkreslil pohádku slavnou Ukolébavkou Johannese Brahmse.

Jedna kamera, jeden záběr

Pohádka se natáčela se netradičně - na jednu kameru na jediný záběr. Všichni přítomní proto museli být absolutně zticha, musely být vypnuté telefony a fotografové měli zakázáno fotit s bleskem, aby se vše povedlo tak, jak má.

Video
Video se připravuje ...

Andersenova pohádka Pastýřka a kominíček se natáčelana střeše Lucerny Veronika Foltová

Nápad natočit pohádku Pastýřka a kominíček právě tímto způsobem vznikl v hlavě progresivního režiséra Tauše, který má s podobnými projekty už zkušenost - v rámci projektu Film naživo natáčí v netradičních kulisách inscenace právě na jednu kameru a na jeden záběr a ty jsou pak v reálném čase přenášeny do konkrétního kina. 

Video
Video se připravuje ...

Andersenova pohádka Pastýřka a kominíček se natáčelana střeše Lucerny Veronika Foltová

Večerníčkovi k narozeninám

Výsledek středečního natáčení uvidí lidé už 31. srpna - ve slavnostní premiéře totiž pohádku Pastýřka a kominíček odvysílá ČT :D, přesně v den, kdy dětský kanál Déčko slaví sedmé narozeniny. „Tohle unikátní zpracování Andersenovy pohádky je pocta Večerníčkovi, který se začal vysílat v roce 1965. Navíc je to teprve druhá hraná pohádka, kterou budeme v rámci Večerníčku vysílat. Tou první byly Krkonošské pohádky,“ doplnil Petr Koliha, výkonný ředitel ČT :D.

Fotogalerie
49 fotografií