Za motto desátého ročníku pořadatelský tým zvolil spojení „Pride LIVE”. Každý den se počítá s pětihodinovým živým vysíláním, a to od 16:00 do 21:00 a v sobotu od 13:00 do 18:00. Přenos bude možné sledovat na facebooku i YouTube.

„Chtěli jsme zdůraznit téma propojování, které je pro nás velmi důležité. Nechceme ale zůstat jen u LGBT+ (lesby, gayové, bisexuálové či translidé aj.) lidí, ale komunikovat i s lidmi kolem nás,” uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Organizátoři doufají, že díky on-line programu se přehlídka rozšíří do celé republiky. Věří, že se zapojí nejen komunita, ale také heterosexuálové či zástupci úřadů, krajů a měst.

Propojit přes video by se měli i aktivisté ze zemí Visegrádu. „Debatovat budeme například o tom, jaké to je organizovat pride (akce hrdosti), když jde člověku o život, jako například v Polsku nebo v Maďarsku. Také bychom se rádi zaměřili na to, jak můžeme dospět ke vzájemnému porozumění s opozicí, která pro LGBT+ lidi mnohdy nemá pochopení,” řekla Kulhánková.

Zahraniční hosté budou scházet

Tým sestavoval program v době epidemie. Kvůli omezením dorazí letos výrazně méně hostů z ciziny. Přijede polský aktivista Tom Siara, další osobnosti ze zahraničí se připojí přes internet. Seznam akcí je na webu festivalu. Před přehlídkou se v neděli večer uskuteční bohoslužba. Oficiální zahájení se odehraje v pondělí od 18:00 na Střeleckém ostrově. Program, v němž vystoupí zpěvačka Hellwana či uskupení Lače Manuša, je zdarma. Dostane se na něj ale nejvýš tisíc lidí. V týdnu jsou pro zájemce připraveny výstavy, sportovní akce, přednášky, diskuse, promítání, stand up vystoupení i večírky.

Počet míst na jednotlivých akcích festivalu je omezený. Organizátoři jsou v kontaktu s pražskými hygieniky. Informace o opatřeních a s devíti základními pravidly chování připravil pořadatelský tým vedle češtiny v angličtině, němčině, polštině a ruštině.

Manželství pro všechny

Aktivisté chtějí získat další podpisy pod petici za manželství pro všechny. Návrh novely občanského zákoníku s touto úpravou začali poslanci projednávat na podzim 2018, od té doby norma leží ve Sněmovně. Je tam i návrh na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v Ústavě.

Místo průvodu plavba lodí

Kvůli nákaze letos nebude karnevalový průvod centrem Prahy, kterého se účastnily tisíce lidí. Místo něj vyplují na Vltavu lodě s duhovými vlajkami. Čtyřhodinovou plavbu z Dvořákova nábřeží do Modřan a zpět vyplní hudební a taneční program. Účastníci budou muset mít roušku. Lístky stojí 750 a 1 500 korun.

Duhové nasvícení získá letos několik významných budov po republice. Bude to třeba pražská Nová scéna Národního divadla, brněnská Stará radnice a vila Tugendhat, plzeňské Tylovo divadlo či pardubická Zelená brána. Pražský magistrát v pondělí vyvěsí duhovou vlajku.

Fotogalerie
48 fotografií