Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Herci ze Hry o trůny v Praze. Hellboy obdivoval Havla: „Velmi lidský politik“

Aktualizováno -
8. února 2020
17:30
Autor: idh, ČTK - 
7. února 2020
17:09

Celosvětově nejslavnější festival odstartoval v Praze v pátek. Tisíce lidí vyrazily do pražských Vysočan na Comic Con, který se v Praze koná letos vůbec poprvé. Na fanoušky tu celý víkend čekají v nabitém programu filmové hvězdy, uznávaní výtvarníci komiksů i spousta her. Dorazil i představitel Hellbye Ron Perlman či herci ze Hry o trůny.

Popkulturní událost roku poprvé v metropoli vypukla v pátek odpoledne, kdy festival Comic-Con, zaměřený na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy hlavně v žánru sci-fi, fantasy či horor, začal. Už před začátkem, který byl plánovaný na 14:00, stály před vchodem dlouhé fronty, další stovky natěšených fanoušků proudily dovnitř během odpoledne. 

Video  Comic Con 2020  - D. Pavlov, Comic-Con, HBO, Warner Bros
Video se připravuje ...

„Dřív okrajovou zábavu dnes miluje široké publikum. Všichni známe Star Wars, Star Trek, Harryho Pottera, Pána prstenů či Hru o trůny,“ řekl Blesku za spolupořadatele Pavel Renčín, marketingový ředitel Active Radio. Od pátku plní plochu větší než 12 tisíc metrů čtverečních v centru O₂ universum také vzácní hosté.

Sraz hrdinů i hráčů

Řada fanoušků se do kostýmů svých oblíbených hrdinů převlékla. „V sobotu večer proběhne i naše kostýmová soutěž PragoCosplay. Při hodnocení nezáleží jen na oděvu, ale i na hereckém ztvárnění postavy,“ prozradil programový ředitel festivalu Václav Pravda. Hlavní festivalové produkce pak doplní i koncert Pražského filmového orchestru, herním maniakům všeho druhu je určena obří herna.

Samozřejmostí jsou výstavy a prodej děl kreslířů z celého světa nebo setkání se špičkami mezi tuzemskými i zahraničními spisovateli, scenáristy a komiksovými tvůrci žánru. „Návštěvníci budou nadšení!“ věří Renčín.

Kromě návštěvníků na Comic-Con zamířili i vzácní hosté. „Moc se těšíme, že představíme fanouškům třeba tak výrazného herce, jakým je představitel Hellboye Ron Perlman (69),“ uvedl Pravda. Kdo také bude ještě těšit své české fanoušky?

Herci ze Hry o trůny

Hlavní část programu v pátek zahájila talk show s herci ze slavného seriálu HBO Hra o trůny - Vladimírem Furdíkem, který ztvárnil roli Nočního krále, a Ianem McElhinneym, který hrál rytíře Barristana Selmyho. 

Usednout na proslulý Železný trůn si mohou vyzkoušet návštěvníci na vlastní kůži, televizní stanice ho totiž na akci zapůjčila. Následovaly pořady s herci právě ze superhrdinského filmu Hellboy, Ronem Perlmanem a Ladislavem Beranem.

Video  Comic Con 2020  - D. Pavlov, Comic-Con, HBO, Warner Bros
Video se připravuje ...

S diváky diskutoval také Danny John-Jules, kterého čeští diváci znají zejména jako Kocoura z britského seriálu Červený trpaslík. Z českých spisovatelů se festivalu zúčastní například Miroslav Žamboch či František Kotleta.

Hellboy vzpomínal na Václava Havla

Perlman se dnes dotkl i obav ze změn klimatu, které sdílí a obává se o život svých dětí. „Globální oteplování bude velkým problémem pro příští generace,“ uvedl. Jako nemenší problém vidí Donalda Trumpa v čele USA, podle něj ničí demokracii.

Vyznal se také z obdivu k Václavu Havlovi. „Považoval jsem ho za ohromně progresivního, velmi lidského politika, který zvládl uchvátit českého ducha. Češi mají specifickou osobnost. Je zajímavé, jak dlouho jste si v historii vládli, dohromady to bylo tak 60 let ... ale zvládli jste to přečkat, teď si zase vládnete sami,“ řekl americký herec, který prý Prahu s její dlouhou historií miluje.

Dnes děkoval i režisérovi Guillermovi del Toro, který pro roli Hellboye obhajoval Perlmana přesto, že studio chtělo obsadit někoho známějšího, jako třeba Vina Diesela.

„Neměl jsem tak velké jméno, přijímám to s obrovskou pokorou, nikdy jsem nic takového nezažil, to se v Hollywoodu nestává, lidé se svých vizí tak nedrží, prostě to nějak udělají. On se rozhodl, že to bude po jeho, nebo to nebude vůbec. Nikdy ho za to nepřestanu milovat,“ řekl dnes. Kostým na Hellboye si prý oblékal dvě hodiny a další čtyři hodiny pak trval make-up.

Martin2412 ( 10. února 2020 11:11 )

Pro tebe možná, pro jiné skvělá zábava. Pro mě je blbost chodit na fotbal a koukat jak si kluci čutají do míče a taky nikomu neberu, že se mu to líbí. A pokud se nepletu, tsk Gandalfa jsem tam neviděl.

Martin2412 ( 10. února 2020 11:10 )

Tak s tímhle nesouhlasím, odhadem polovina lidí tam byla 40+ a jestli mluvíte o Cosplayích, tak znám spoustu dospělých 28+, na vyšších postech, kteří dělají cosplaye. Je to prostě forma zábavy, jako vy máte třeba sledování sportu, atd.

Martin2412 ( 10. února 2020 11:06 )

No nevím, mě se tam většina lidí zdála naprosto normální. Rozhodně o mnoho normálnější jak třeba někteří fanoušci fotbalu, kteří hází na hřiště dýmovnice, ničí vybavení stadionu a nesmyslně se pro nic za nic mlátí hlava nehlava.

xiioma ( 8. února 2020 20:27 )

ale, ale, nervíky

xiioma ( 8. února 2020 18:43 )

Co se staráš? ... starej se o svoji rodinu.

Zobrazit celou diskusi