Tři technici se pokusili opravit nejrůznější druhy zboží zákazníků - od žehličky na prádlo až po počítač. Ne vše se jim ale povedlo opět přivést k životu. „Bohužel ne na vše tady máme potřebnou techniku, náhradní díly a čisté prostředí. Daří se nám opravit asi 60% věcí," prozradil technik Daniel Pavlát, který se do opravy telefonů na místě nehrnul kvůli prašnému prostředí a horším světelným podmínkám. 

Oprava na delší dobu

Návštěvníci akce přesto domů neodcházeli zklamaní. „Dostala jsem vizitku, abychom se domluvili příští týden na opravě," sdělila pro Blesk.cz návštěvnice akce Dominika. Oprava kuchyňského elektra nemá ani dle pořadatelů příliš velký smysl. „Kuchyňské elektro je spíše úkol pro naše hobby opraváře, které to baví. Pak jsou tu počítače a mobily, které se vyplatí opravit v drtivé většině případů," sdělil Jan Charvát, zakladatel iniciativy Opravme Česko.

Spolek Opravme Česko si klade za cíl nejen výrobky opravit a zabránit tak vyhození nefunkčí elektroniky, má za cíl i to, aby produkty byly kvalitnější už od výroby, aby neskončily po několika používání v kontejneru kvůli nedostupnosti náhradních dílů. 

„Většinou to totiž nejsou žádné konkrétní součástky, které by bylo možné vymontovat a ukázat. Je to spíš soubor výrobních postupů, použitých materiálů apod. Místo šroubů jsou například používány nýty nebo se součásti výrobku k sobě lepí lepidlem, takže nejdou rozdělat," řekl Charvát.

Součástí projektu je také web opravarna.cz, na kterém si mohou obyvatelé České republiky dohledat zkušeného opraváře z celého státu. „Díky tomu, že máme v síti Opravárna zaregistrované jak hobby tak profi opraváře, tak jsme schopní najít opraváře na cokoliv od očička od panenky až po nejdražší iPhone, a to za nejlepší cenu na trhu." Hodinová sazba opraváře je min. 250 Kč za hodinu. A tak pořadatelé apelují na to, aby si lidé kupovali ověřené značky a ne tyčové mixéry za tři sta korun. „Často ani nejdou rozebrat. Proto se držíme hesla, že nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci," dodal nakonec Jan Charvát.

Jak poznat opravitelný výrobek?

1) Podívejte se, zda jde výrobek rozebrat. Jsou použité šrouby nebo nýty? Dá se ke šroubům dostat? Není celý slepený?
2) Jde vyndat baterie nebo je pevnou součástí výrobku?
3) Jaké jsou použité materiály na namáhané komponenty. Plasty nebo kov?
4) Dejte na recenze od známých či od ostatních zákazníků na webu. Jsou recenze reálné nebo si je prodejce napsal sám?
5) Někteří prodejci mají filtry dle reklamovatelnosti
6) Dobrý prodejce vám poradí. Ptejte se na kvalitu, opravitelnost, častost reklamací. I ověřená značka kvality vám napoví.
7) Zapátrejte, jestli výrobce na webu zveřejňuje k výrobku servisní manuály, schémata, případně se zeptejte prodejce.
8) Má výrobce v ČR zastoupení a vlastní servisní síť?
9) Dodává výrobce na své výrobky náhradní díly? S tím poradí opravář.
10) Vodítkem je i cena. Nereálně levný výrobek se opravit nevyplatí.

Fotogalerie
11 fotografií