Opakující se jedna a táž maska, kam se jen podíváte. Bílé obličeje, obrovské černé kulaté stíny až k obočí a zuby až k uším. V Česku prožíváme svátek mrtvých, Dušičky, vzpomínáním a zapálením svíčky. Na hřbitov bychom nikdy nevyšli v pestrobarevném oblečení, Mexičané ale přistupují ke svátku mrtvých zcela jinak. 

Spojení dvou svátků

Bujaré oslavy vznikly v období kolonialismu, kdy misionáři spojili aztécký svátek s katolickými Dušičkami. Dvoudenní slavnost vyznává první den jako návrat duší děti a 2. listopad jako den, kdy se vrací na náš svět duše dospělých. „Moc se nám tento nápad možnosti jiné oslavy Dušiček líbí. Stačí se podívat na děti," upozorňovala maminka Kateřina v houfu malých návštěvníků, který nedočkavě čekal na pomalování obličeje.

Na oltář pokládáme sladký chleba a cukrovinky, které jsou vnímány jako tělo Kristovo. Jídlo nevyhazujeme, ale konzumujeme ho," popisovala Mexičanka tradice. Mezi nejrůznějším vystaveným jídlem, které měl dotyčný zesnulý před smrtí v oblibě, vykukují tváře těch, kteří se v uplynulých měsících vydali na druhý břeh. Mezi známými mexickými osobnostmi se letos tyčila i fotografie české hudební legendy Karla Gotta.

Je zajímavé, že právě v době, kdy zemřel Karel Gott, opustila náš svět i proslulá mexická hudební hvězda," prozradila Mexičanka upozorňující na fotografii na oltáři vlevo.

Festival v sobotu představí nejen oltář mrtvých, ale také tradiční mexické tance i hudební představení. Oslavy skončí průvodem návštěvníků s Mariachi na Malé Straně, který vychází v osm hodin večer z Náprstkova muzea. Celý harmonogram dne objevíte tady. Vstupné je zdarma.

Fotogalerie
20 fotografií