Alternativní skupina Tata Bojs vznikla v roce 1988 v Praze. Nápad se tehdy zrodil v hlavě dvěma spolužákům - bubeníkovi Milanu Caisovi a baskytaristovi Marku Huňátovi. Následně přijali Marka Padevěta, který zastával roli zpěváka, kytaristy i klarinetisty. Svůj první koncert zahráli ještě týž rok v tělocvičně školy. Od té doby dobývali české hitparády a získali pět cen Anděl.

Nyní tahle kapela slaví třicetileté výročí velkou výstavou v galerii současného umění Dox. Přestože třicítka na scéně by mohla vybízet k návratu do minulosti, Tata Bojs na to jdou jinak. „Ohlížení se zpátky je vždycky trochu nebezpečná věc. Je s tím většinou spojeno dost patosu. Minulost je past, jak zpíváme v jedné písničce, ale máme rádi pohyb na hraně. Primárně jsme se snažili vytvořit dojem zábavné, aktuální a pestré výstavy plné nových instalací, které můžou fungovat i samy za sebe. To, že vedle nich má divák možnost sledovat ještě historii jedné kapely, je další příjemnej bonus,“ říká autor výstavy a zakladatel skupiny Milan Cais.

Ale aby to byla pořádná oslava, Tata Bojs v Doxu i vystoupí. Ve složení Milan Cais, Mardoša, Vladimír Bár, Jiří Hradil a Dušan Neuwerth plánují akustický koncert s křtem knihy Tatalog hned ve dvou termínech, a to 27. a 28. ledna. Více informací objevíte tady.

Fotogalerie
8 fotografií