Ještě na jaře bylo pro řadu lidí nemyslitelné vystoupit z metra Florenc a vydat se do ulice Za Poříčskou branou. Ulice, která těsně navazuje na jeden z východů metra, se zdála takřka mrtvá. Zdejší domy sloužily pouze jako byty pro místní obyvatele, ale na žádný pořádný podnik jste tu nenarazili. A tak si řada lidí daný prostor pletla spíše se záchodky. „Chceme to změnit. Ulice nejsou veřejné záchody. Ty se nachází o pár metrů dál a jen za deset korun,“ vysvětlovala na začátku června Zuzana Kolková, jak se rozhodly s kamarádkou oživit stávající místo a proměnit ho k lepšímu.

Proto v budově u metra vznikl Bar/ák. Kávárno-bar, který probudil zdejší místo k životu ve vnitrobloku i vně budovy v podobě květináčů a stolků se židličkami, kde bylo možné strávit klidné posezení. Poslední týdny však místo zase skomíralo. Venkovní zábava skončila. A tak se tvůrci projektu vrhli s plnou vervou do opravy interiéru.
Video
Video se připravuje ...

Hluché místo u Florence se probouzí k životu. Konec močového odéru a dealerů drog, těší se Praha 8 Eva Fornálová

Na zimu se konečně povedlo probudit dům k životu i uvnitř. „Rekonstrukce probíhá bezmála rok. Exteriéry nebyly tak složité, šlo spíš o uzpůsobení prostoru budoucímu programu. Interiéry se musely kompletně zrekonstruovat. Voda, topení, elektřina, podlahy. Každopádně vše se mohlo uskutečnit jen díky vřelé podpoře Magistrátu hlavního města Prahy,“ těší se aktivní Zuzana Kolková, která si klade za cíl dlouhodobě proměnit tuto část Prahy.

Nejen bar!

A co nyní v Bar/áku objevíte? V provozu bude půlka přízemní části. Druhá je aktivní díky spolku Z pokoje do pokoje. „Teď je hotova klub-kavárna, kde je galerie a kde chystáme pravidelné výstavy. Nyní si k nám můžete přijít posedět mezi třetí odpolední a jedenáctou večerní. Do budoucna navíc plánujeme sdílenou kuchyň. V provozu je taky hrnčířská dílna - Keramika srdcem. A od ledna obchod spolku Obživa, který podporuje ekologické zemědělství,“ svěřila Kolková.

Půl roku v ghettu?

Jak hodnotí uplynulou první sezónu zpětně spoluzakladatelka projektu? „My hodnotíme celou sezónu velice kladně. Otevřely jsme a poměrně rychle si to lidi oblíbili. Veskrze máme jen pozitivní ohlasy, ale samozřejmě pár případů se stížnostmi bylo,“ prozradila Kolková, že se ozvalo pár místních, kterým se nelíbil hluk, který se z vnitrobloku baráku rozléhal do okolí.

Močový odér a jehly, nebo hluk?

Kam hlavně směřovaly stížnosti? „Nejvíce na hluk. Bylo pár koncertů, které byly hlučnější, a to samozřejmě bylo velkou výtkou, že znehodnocujeme bydlení v ulici,“ říká Kolková. Přitom i dnes zmiňuje, že prakticky denně sleduje, jak se tam za vraty na ulici distribuují drogy nebo i přímo aplikují. „No, radši budu nahlas poslouchat hudbu než uklízet výkaly po ostatních a zametat jehly,“ říká optimistická Zuzana.

Fotogalerie
34 fotografií