Pražská Lucerna se zaplnila natěšenými Pražany se zájmem o hypnózu. Představení začalo vlastně již během chůze do sálu, kterým zněla dramatická hudba. Už při jejím poslechu měl člověk pocit, jako by měl upadnout do tranzu.

V momentě, kdy se na pódiu objevil Jakub Kroulík, ustalo švitoření a návštěvníci začali hltat každičké jeho slovo. Klidným tónem po krátkém představení vyzval obecenstvo ke společnému cviku. Celý sál se postavil a dle instrukcí vnímal magnetismus svých rukou. „Následujte svou ruku, která stoupá výš," promlouval klidným hlasem k davu, ze kterého si na základě tohoto testu vybral nejvnímavějších sedm jedinců, kteří měli svou dlaň nejvýš ze všech.

Spi!

Kdykoli řeknu slovo spi, zavřou se vám oči a dostanete se do stavu uvolnění mysli, ze kterého se vám nebude chtít," sdělil sedmi statečným, kteří už nestáli před svými sedadly. Teď už seděli na pódiu jako hlavní atrakce večera. Kroulík přitom neustále klidným hlasem promlouval k jednotlivcům, zatímco sál ani nedutal s očekáváním, zdali je opravdu možné někoho zhypnotizovat.

„Jediné, co je důležité, je teď a tady. Uvolněte své tělo. Lidé, ruch a světla, vše je od vás vzdálené,“ hypnotizoval absolutně vyrovnaným hlasem, zatímco do jeho projevu zněla uspávající hudba.

Po pár minutách poslouchání hlasu, který připomínal lekce meditací, při příkazu „spi“ všem spadl hlava na hrudník, jako by na židli upadli do silného spánku. Nejeden návštěvník už v tomto momentu koukal s otevřenou pusou.

V tomto stavu se hypnotizérovi povedlo zmanipulovat mysl figurantů natolik, že jejich zvednutá paže byla silná jako ocelová tyč, která ani na zatlačení nepovolila. „Napočítám do tří a vstoupíte do nového bdělého stavu. Bude vám fantasticky. Jedna, dvě, tři," řekl Jakub Kroulík a všichni jednotně otevřeli oči. „Cítím se odpočatě," sdělil jeden ze zhypnotizovaných před plným sálem, který ani nedutal.

Mám strach!

Hraní si s myslí jednotlivých figurantů pokračovalo. Zatímco jednoho uspal, druhého držel v bdělém stavu. A tak si dokola hrál s různými druhy pokynů a manipulací. „Cítím se vyděšeně. Něco na mě působí. Něco mě někam táhne," sdělila po procitnutí hypnotizovaná dívka, která na základě vyzvání přestala ovládat svou rovnováhu. Pokud by se nezachytila, upadla by na zem. Kroulík při své show ukázal, že je mistrem v oboru.

Během představení dokázal doslova své »oběti« přikovat k židli, a to jen svým hlasem. Dokonce se mu povedlo znehybnět tělo muže, kterého položili mezi dvě židle, které měly rozestup jednoho metru. Ani sednutí na jeho tělo s mužem nepohnulo. Jako by se stal Nevillem z filmu Harry Potter a Tajemná komnata, kdy na něj Hermiona použila kletbu „Petrficus totalus“.

Show nakonec vygradovala omámením mysli, kdy se jeden ze zhypnotizovaných nemohl odtrhnout pohledem od slečny po své pravici. „Omlouvám se,“ říkal zoufale se smíchem mladík, který byl díky Kroulíkovi fascinován dívčinou krásou natolik, že nebyl schopný reagovat na jakýkoli jiný podnět. Diváci pak nešetřili ovacemi. „Tak tohle jsme tedy nečekali. Wow,“ hodnotila večer Marie, která seděla v obecenstvu.

Fotogalerie
8 fotografií