Vodník, čert, čarodějnice nebo třeba drak – tyto všechny pohádkové postavy od září obývají prostory botanické zahrady. A přitom v ne tak úplně obyčejném ztvárnění. Všechny z nich, nebo alespoň převážná většina, jsou totiž seskládané z dýní různých tvarů, barev, ale i odrůd. Vítejte v neobvyklém pohádkovém světě.

Na své si přijdou nejen děti

Výstava je koncipovaná jako interaktivní zastaveníčka s pohádkovými motivy, přičemž děti mají hádat, o jakou pohádku za pomoci různých indicií se jedná. V některých případech to lze poznat na první pohled, například když má figurína Sněhurky okolo sebe sedm trpaslíků, respektive „dýňat“, každý na první dobrou uhodne, o jakou pohádku se jedná. Některé motivy však tolik zřejmé nejsou.

Chtěli jsme navrátit děti k četbě, k zájmu o pohádky,“ vysvětlila záměr výstavy jedna ze spoluautorek Jolana Cibulková. „Ke každému zastavení je úryvek z té dané pohádky, které si děti mohou buď samy přečíst, nebo jim je mohou číst rodiče, prarodiče. Zároveň si před výstavou na pokladně mohou vyzvednout mapku, podle které pohádky mohou hledat,“ dodává s tím, že dodnes se mapek rozdalo přes 850.
Video
Video se připravuje ...

Výstava dýní v Botanické zahradě je laděna pohádkově. K návštěvě však svádí i mnohé dospělé. David Zima

„Původně byla myšlenka, že výstava bude určena převážně dětem, což se naštěstí daří, ale velmi vděčně ji ku našemu překvapení kvitují i dospělí, senioři nebo také páry,“ uvedla dále Cibulková. „Ty hodně často využívají například andělský trůn inspirovaný Andělem Páně, který slouží jako fotokoutek. Snad i více než děti.“

Pocta dlouholeté kolegyni

„Snažili jsme se vybírat typické pohádkové postavy a s nimi spjaté typické pohádkové motivy, které pozná každý,“ vysvětlila spoluautorka Radka Pšeničková. „S nápady nám ovšem pomáhali i návštěvníci v průběhu instalace výstavy, kdy v některém uskupení dýní rozpoznali nějakou pohádku a napověděli nám,“ doplnila další spoluautorka Jindřiška Heitygová.

Za ideovým návrhem stojí právě Radka Pšeničková, která je náměstkyní pro marketing v botanické zahradě. Ta rozvinula původní myšlenku dlouholeté pracovnice botanické zahrady Ludmily Polákové, která v létě bohužel zemřela. Výsledná výstava je tak vlastně poctou i poděkováním jejímu dlouholetému dílu.

Co s dýněmi po výstavě?

Dýně budou v botanické zahradě vystavené zhruba měsíc. Leckoho přitom napadne, zda celou tu dobu přečkají „ve zdraví“. „Jak letos přes léto bylo veliké sucho, nebyla úplně ideální úroda dýní, některé jsme museli sklízet dříve, než je běžné,“ sdělila Pšeničková. „Jak která přitom vydrží celý ten měsíc. Záleží především na jejich zdraví a vyzrálosti. Stačí třeba i sebemenší poškození dužiny a začne podléhat zkáze,“ upozorňuje, proč je na dýně zakázáno sahat.

Video
Video se připravuje ...

Dýní je na výstavě hned několik desítek druhů. David Zima

Některé z odrůd, které jsou na výstavě k vidění, jsou přitom jedlé, některé pouze okrasné. „Některé dýně se spořádají v rámci různých akcí, například víkendových tvoření s dětmi, jiné dýně poputují do kuchyně,“ krčí rameny Pšeničková. Podle autorek je na výstavě několik desítek druhů dýní, a především nepočítaně kusů. Doplňují je přitom typické podzimní rostliny, které rovněž hrají všemi barvami.

Nejslavnější obdivovatel je z Francie

Jak na výstavu reagují návštěvníci? Podle autorek velice dobře. Oslovila totiž i velikána francouzské komedie Pierre Richarda. „Když tu pan Richard sázel vinnou révu, nenechal si ujít příležitost procházky zahradou,“ vysvětlila tisková mluvčí Botanické zahrady Klára Hrdá. „V tu dobu jsme prakticky měli hotovou i tuto výstavu, a mohu říci, že se mu velmi líbila!

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Kdy: Do 22. října, dennodenně od 10 do 17 hodin
Za kolik: V rámci běžného vstupného, 85 Kč plné; žáci, studenti a senioři 45 Kč

Fotogalerie
57 fotografií