Národní muzeum představilo osm témat, kterými provede návštěvníky historické budovy, už za pár let. „Od listopadu roku 2019 budou mít příchozí možnost navštívit v Historické budově Národního muzea expoziční celky Příroda a Zázraky evoluce. Ve stejném termínu pak budou v Nové budově ke zhlédnutí další dvě témata, a sice Dějiny 20. století a Dětské muzeum. Samostatným expozičním celkem je Spojovací chodba, která bude též zpřístupněna od roku 2019,“ prozrazuje muzeum.

V červnu 2020 se otevřou další celky staré budovy. A to expozice Dějiny, dále pak téma Lidé: Člověk, společnost a kultura v minulosti a Klenotnice a mincovní kabinet. Cílem expozic je dosáhnout zahraniční úrovně, která dle řady návštěvníků v současnosti pokulhávala.

„Z podoby expozic, kterou návštěvníci znali do roku 2011, zůstane v prostorách umístěn exponát Plejtváka myšoka a zároveň část mineralogické expozice, která byla prohlášena za kulturní památku, a stala se tak památkově chráněnou součástí Historické budovy,“ sděluje muzeum. Zbytek výstav bude zcela nový.

Návštěvníci v roce 2020 tak uvidí o třetinu více věcí, než tomu bylo před rekonstrukcí budovy. Mezi 80 tisíci předměty bude ke kochání například diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové, nebo pokladnička, do které se vybíraly prostředky na postavení Národního divadla.

Fotogalerie
12 fotografií