Den D je tu! Frontman Rolling Stones Mick Jagger na sebe hodil květovanou košili a kšiltovku a s ležérním mávnutím směrem k objektivům fotoaparátů vyrazil krátce po čtvrt na pět z luxusního hotelu v centru Prahy směr Letňany. Tam se i přes třicetistupňová štosují desetitisícové davy fanoušků legendárních Stounů.

Hudební smršť odstartovala v šest večer švýcarská hardrocková kapela Gotthard. Fanoušky potěšili písněmi ze svého posledního alba Silver, které vydali loni a ze kterého na koncertech uvádějí skladby Beautiful, Miss Me, Stay With Me, Tequila Symphony No. 5 nebo Why.

V 18:45 už je na 80 metrů dlouhém a 32 metrů vysokém pódiu vystřídal ku potěše domácích obdivovatelů Pražský výběr s Michalem Kocábem. Stejně jako Gotthard si je vybrali sami Rolling Stones. 

Pak už se ale nad letňanskými pláněmi začalo stmívat. Atmosféra náhle zhoustla a napětí, jež vyvolala blízkost dlouho vytouženého okamžiku, se dalo krájet. Legendy natěšené a jásající fanoušky ale dlouho čekat nenechaly: před devátou za bouřlivého křiku obdivovatelů v extázi vtrhly na pódium jako hurikán.

Vystoupení Stouni zahájili písní Street Fighting Man, která je považována za jednu z jejich nejvíce politicky angažovaných skladeb. Zpěvák Mick Jagger se ve skladbě z alba Beggars Banquet z roku 1968 údajně nechal inspirovat pouličními demonstracemi přerůstajícími v násilí v Londýně a Paříži. 

Fanoušky pak potěšili i svými největšími peckami jako It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It), Paint It Black, Honky Tonk Women, Sympathy for the Devil nebo (I Can't Get No) Satisfaction. Jejich už takřka zlidovělé texty se v chóru desetitisíců lidí různých generací, tančících, křičících nadšením i plačících dojetím, vznášely nad Letňany. Takřka posvátné souznění duší, které legendy svým vystoupením ve všech přítomných dokázaly vyvolat, dalo fanouškům pocit, že doopravdy existuje jen tady a teď.

„Je to nejlepší koncert, který jsem kdy zažil,“ shrnul v jednoduché, ale všeříkající větě fanoušek Matěj (27). Reakce lidí na hlasový projev Micka Jaggera a kytarové grify Keitha Richardse daly tušit, že takových, kteří na horký středeční večer nikdy nezapomenou, bude mnohem, mnohem víc.

Rty s vyplazeným jazykem

Brány areálu se otevřely ve dvě hodiny odpoledne, skalní obdivovatelé z nejrůznějších koutů světa ale před vstupem čekali už od časných ranních hodin, aby ukořistili ta nejlepší místa. Že milují Stouny, bylo na první pohled znát - většina z nich přišla vybavena snadno rozpoznatelným logem rtů s vyplazeným jazykem, které pro budoucí legendu navrhl britský výtvarník John Pasche. „Rolling Stones milujeme, prostě jsme na ně museli jít!“ řekl Blesk.cz nadšený Ruslan (28) z Běloruska, pro nějž byla velkolepá show vrcholem prázdninové cesty.

Pro mnohé z fanoušků je koncert životním zážitkem. „Rolling Stones poslouchám už od šestnácti, mám radši písně, které často nehrají,“ svěřil se Blesk.cz Thomas (53), který do Prahy dorazil z Karlových Varů.

Rolling Stones zahráli 4. července 2018 v pražských Letňanech.
Autor: ČTK

Fronty, které se před areálem tvořily, nebyly nikterak velké - cca 20 vstupních bran odbavilo tisíce lidí bez větších potíží. Dlouhé řady se ale před začátkem koncertu tísnily u stánků s jídlem a merchendisingem. Fanoušci si na památku mohli odnést suvenýry, za logo „valících se kamenů“ si pěkně připlatili: hrnek stál 450 korun, tričko od 900 výš, mikina 1350 korun a víc. Kdo ale zatoužil například po stylové bundě, musel vytasit neuvěřitelných 15 tisíc korun. Nejlevnější nebylo ani občerstvení - pár piv za 65 nebo klobása za stovku leckterým fanouškům pěkně provětrala kapsu. 

Smutné výročí

Legendární rockeři zahráli shodou okolností téměř na den přesně 49 let od smrti Briana Jonese, jednoho ze zakladatelů a také původního lídra kapely. Multiinstrumentalista, jenž hrál hlavně na kytaru a foukací harmoniku, zemřel 3. července 1969 - z dosud neobjasněných příčin se utopil ve svém vlastním bazénu.

Vše o koncertě Rolling Stones čtěte ZDE.

Video
Video se připravuje ...

28 let od megakoncertu Rolling Stones v Praze! Koukněte, jak to tu žilo! Česká televize

Fotogalerie
92 fotografií