Vila se otevřela veřejnosti letos v létě. „Expozici jsme tehdy otevřeli velmi rychle, takřka během 14 dnů od toho, co jsme ji dostali,“ vysvětloval předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil, proč se po půl roce mohou návštěvníci těšit na mnohem víc.

Díky doplnění expozice teď můžete nahlédnout ještě blíže do života Jana Wericha. Například v pracovně dnes objevíte černobílý televizor, na kterém můžete zhlédnout pohádku O zlaté rybce, ale také si můžete pustit rádio. A třešničkou na dortu pak jsou dva telefony, které nejsou pěkné pouze na oko.

Interaktivní výstava

Jakmile zvednete sluchátko, Jan Werich vám do něj poví vtip o Gagarinovi. Telefon ve vedlejší místnosti vám pak dá možnost vyslechnout si rozhovor Voskovce a Wericha přes oceán. „Původně jsme měli jednu místnost, kterou jsme rozšířili do dvou, kdy se nám povedlo získat nábytek od vnučky Jana Wericha a také jsme dle dobových fotografií vybrali stejně vizuálně působící nábytek,“ řekl Pospíšil.

Video
Video se připravuje ...

Projděte si Werichovu vilu. Eva Fornálová

Objevíte tady i problikávající zrcadlo, ve kterém na malý okamžik neuvidíte sebe, ale Jana Wericha. A v sále věnovaném Osvobozenému divadlu se můžete na chvíli stát Voskovcem a Werichem. Stačí se jen nechat nasnímat kamerou u maskérského stolku. Svou bílou tvář si pak můžete na památku nechat poslat na vlastní e-mailovou adresu.

Golem

A po prohlédnutí pracovny, divadelní části, fotografií ze života Wericha i spíže se vypravte do suterénu. Ve sklepě totiž objevíte bájného golema. Šém, který už má v sobě zasunutý, jej oživne a skrze něj vám promítne historii stvoření této bájné bytosti.

Rozšiřování expozice ale rozhodně není u konce. Do budoucna se můžete těšit na další instalace, které přiblíží život proslulého umělce. Ale už teď poznáte Jana Wericha velmi detailně.

Malá ochutnávka:

Fotogalerie
57 fotografií