Nejstarší plakát, který zde objevíte, pochází z roku 1931, nejmladší pak z roku 1948. Celkem je k vidění asi 80 plakátů, které lákaly na tehdejší filmové trháky. Pokud by vás zajímali autoři, u většiny děl jsou neznámí. Jako řemeslo to pro umělce nebylo zrovna nejlepší vizitkou. 

Jak je na fotografiích vidět, tehdejší tvorba se výrazně lišila od té dnešní. „Je to taková fotokoláž nebo fotomontáž,“ představuje tehdejší tvorbu kurátorka výstavy Pavla Státníková. V úvodní hale, nebo také předsálí, objevíte kromě rozsáhlé sbírky plakátů také významné filmové postavy tehdejší doby.

Video
Video se připravuje ...

Zajděte si do muzea za filmem. Cestujte časem a zažijte si, jaké plakáty poutaly na filmy naše prarodiče Eva Fornálová

Výstavou vás provede i maketa Oldřicha Nového, kterého proslavila zejména role Kristiána s větou „Zavřete oči, odcházím“, nebo také maketa Adiny Mandlové, která si také zahrála ve filmu Kristián a řadě dalších významných filmů tehdejší doby.

Kinosál i hvězdy

A co by to bylo za výstavu bez filmu samotného? Jakmile si prohlédnete plakáty, na konci předsálí objevíte malý kinosál, kde se můžete pohodlně usadit do křesla a podívat se na nějaký prvorepublikový film. 

Celá výstava vznikla díky Jindřichu Čeladínovi, kterého inspirovala výstava filmových plakátů v Litvě. A tak rok poté vytvořil výstavu i tady v Praze. Jeho nejoblíbenější filmový plakát pak není z Česka, ale ze zahraničí. „Jmenuje se Božské léto,“ ukazuje autor na jeden z plakátů na výstavě.

Kdy? Od 13. prosince do 11. března, denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin
Kde? Muzeum hlavního města Prahy, Na Poříčí 52
Vstupné? 150 korun, snížené 60 korun

Podívejte se na malou ochutnávku:

Fotogalerie
50 fotografií