Megalomanský International, dříve také Družba, nebyl původně koncipován jako hotel. Primárně se stavěl jako ubytovna pro vojáky. Nakonec se od prvotní myšlenky upustilo, ale i přesto tady hodně vojenských příslušníků v dobách komunismu přespávalo.

Od padesátých let, kdy byl hotel vystavěn, se toho opravdu hodně změnilo. „Původně tady byla vystavena velká tělocvična, ale ukázalo se, že vojáci svůj volný čas v posilovně trávit nechtějí,“ vysvětlovala při prohlídce hotelem průvodkyně z Praha Neznámá Kateřina Racková.

Později tedy došlo k přesunutí tělocvičny. Tu nyní objevíte v jednopodlažní brutalistní stavbě, která byla vystavena vedle hotelu o pár let později. A zatímco kdysi vedle hotelu vzniklo první golfové hřiště, dnes už je dávno zarostlé.

Video
Video se připravuje ...

Projděte se s námi hotelem International Eva Fornálová

Snaha o zbourání

Vchod hotelu je ponechán autenticky. Stejně tak v uvítacích halách jsou dobové typy koberců. „Už tehdy se tady snažili zakomponovat české prvky do interiérů. Můžete si tak všimnout lipových lístků na zdobení větracích šachet a kobercích,“ prozradila průvodkyně.

A přestože byl hotel Čechy neoblíbený a doufali, že bude po revoluci zbourán, těší se návštěvnosti dodnes. Ovšem pokoje obývají zejména cizinci. A tak není divu, proč ve vstupní hale objevíte obchůdek se suvenýry a s mapami v několika jazycích.

Co se pokojů týče, objevíte jich tu celkem 278. „Kdysi jich tu bylo méně,“ dodává Racková. V řadě z nich jsou jako upomínka na dobu minulou ponechána žehlící prkna i se žehličkami. „Jedná se o vzpomínku na dobu, kdy si tady vojáci žehlili šaty,“ dozvěděli se návštěvníci prohlídky při procházení hotelu International na závěr.

Podívejte se, jak to tady vypadá:

Fotogalerie
54 fotografií