Jelikož se první soubor jmenuje Ještě chvilku, zakladatelé zvolili pro tento vtipný název Už. „Zároveň nám spousta lidí volalo, jestli se můžou připojit, ale ve starém souboru pro ně už nebylo místo. Založení nového souboru jsme zvažovali a plánovali několik let a ty lidi čekali a čekali... Takže je to trochu jako Už je to konečně tady,“ prozradil divadelník Michal Jokeš, který stojí v čele obou souborů.

Stále volná místa

Soubor je určený především pro studenty školy Jedličkova ústavu, který je zaměřený na klienty s tělesným a kombinovaným postižením, tedy na vozíčkáře. Na jevišti hrají i lidé s například smyslovým postižením. „Celkově jsme otevřeni každému, kdo přijde, pokud se mu u nás bude líbit. Uvítáme i, v uvozovkách, nepostižené lidi ochotné pomoci jako asistenti,“ vysvětloval Michal, jak to chodí.

Premiéra

Divadelní soubor Už se představí před Vánoci. „Chystáme vánoční akci, kde se představí oba soubory. Měla by se konat v první půlce prosince ve škole Jedličkova ústavu na Vyšehradě,“ zval Michal. Tamější divadelní sál slouží jako prostor, kde tvoří a zkouší. Oba soubory pak můžete vidět i na proslulém festivalu Vedle Jedle, který se pravidelně koná koncem května a je zaměřený na soubory s herci s postižením.

A na jaké představení se můžete těšit? Doménou obou souborů je volba hry na základě týmové práce, kdy se celý soubor odhlasuje a dovymyslí příběh. Už si jako svou první hru zvolilo adaptaci Červené Karkulky v podobě Duhová Karkulka. A jak jsme zvyklí u druhého souboru Ještě chvilku, všechny hry jsou zpracováy komediálně. Takže pokud prošvihnete premiéru před Vánoci, rozhodně si Už nenechte ujít v květnu 2018. Více informací objevíte tady.

Podívejte se, jak vypadá divadelní soubor vozíčkářů v akci:
Fotogalerie
36 fotografií